feestdagen blog

December 20, 2022

Elk jaar zorgen de feestdagen weer voor stress

feestdagen, spanning, stress

Vijf tips om de feestdagen zo goed mogelijk door te komen

Ieder jaar zie ik mama’s die super gestresst zijn rondom de feestdagen. Begrijpelijk, want er gebeurt veel en er komt een hoop op je af. Of je nu een new born hebt of oudere kindjes, de feestdagen zorgen elk jaar weer voor stress. Het goede nieuws is, deze tips 5 gaan je helpen om deze dagen zo goed mogelijk door te komen:

1. Leg de lat laag. Zowel van jou als je kinderen wordt veel gevraagd in deze periode. Dus stel geen onhaalbare eisen aan jezelf of aan jullie als gezin. Hoe lager je de lat legt, hoe relaxter de feestdagen voor jou zullen aanvoelen. Sterker nog: gooi die hele lat gewoon uit het raam.

2. Neem tijd om te ontprikkelen. Zowel jij als je partner hebben het druk zo voor-, tijdens- en na de feestdagen. Er komt heel veel op je af, dus is het belangrijk om af en toe even “uit te gaan.” Doe dus als je wakker wordt even een ademhalingsoefening of sluit de dag af met een meditatie. Maar, ook tussentijds is t belangrijk dat je ontprikkeld. Ben je in een huis vol mensen? Zonder je even af op de wc of zoek een stil plekje in huis om even op adem te komen. Je hoeft niet de hele tijd “aan” te staan, sterker nog: Daan de meeste mensen helemaal niet zo lekker op;)

3. Wees lief voor jezelf. Loopt het allemaal anders dan gepland? Wil je baby niet in een vreemd bedje slapen! Weigert je peuter de door jou zorgvuldig uitgekozen feestjurk aan te trekken? No worries, dat gebeurt ons allemaal. Je doet niks verkeerd, soms loopt het gewoon zo. Wees lief voor jezelf, lieve mama. Je doet je best en dat is goed genoeg. Dat geldt trouwens ook voor na de kerstvakantie , voor t hele jaar eigenlijk.

4. Stel duidelijke grenzen. Heb je geen zin om drie keer per dag van locatie of feestje te veranderen! Dan doe je het niet? Is je baby ziek of heb je zelf amper geslapen? Dan kan je we dus ook voor kiezen om thuis te blijven. Daar is helemaal niks mis mee. Volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen.

5. Blijf in het moment. Het is deze drukke feestdagen tijd verleidelijk om constant na te snel n over wat er allemaal nog moet gebeuren of gaat komen. Alleen, zorgt dat er ook voor dat je niet van de kleine momentjes in het hier en en nu kan genieten. Dus probeer mindful door deze dagen heen te gaan. Dat helpt niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kindje (s) en jullie als gezin

Herken je bovenstaande en heb je moeite om stress te managen in je leven als mama? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik kan je hiermee helpen.

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk