Waarom stress en het moederschap hand in hand gaan

May 19, 2018

Waarom stress en het moederschap hand in hand gaan

acceptatie, emoties, geen roze wolk, het moederschap, lifecoach voor moeders, mindfulness, moeders, postpartum depressie, spanning, stress, therapeut voor moeders zonder roze wolk

Het moederschap komt voor veel moeders niet als natuurlijk tot hen. Niet elke moeder is een oermoeder die zich nergens druk om maakt en amper stress ervaart. Van te voren heb je als vrouw allerlei gedachten over hoe je het moederschap straks gaat invullen, hoe het zou moeten zijn en hoe je je hierbij gaat voelen. Veel moeders die ik zie in mijn praktijk, hebben een soort droombeeld voor ogen gehad. De fameuze roze wolk waarin zij en haar kindje de hele dag rondzweven. De realiteit is vaak anders. Het valt soms best tegen, die eerste periode na de bevalling. Het zorgen voor een kindje is vaak best pittig en zorgt voor stress bij nieuwbakken moeders.

Moeders ervaren naast die stress, vaak ook een enorme druk van buitenaf. Iedereen heeft een mening over jou als moeder, zelfs mensen die zelf geen kinderen hebben. Daarnaast is er ook nog de druk van televisie en sociale media. Moeders die net bevallen zijn, kijken naar bekende moeders en denken: hoe kan het dat het haar zo makkelijk afgaat? Maar ook de “gewone” moeders onder ons, lijken het moeiteloos voor elkaar te hebben. Als je naar al die positieve mama posts op Instagram kijkt, voel je je als kersverse moeder soms tekort doen. Omdat het moederschap jou niet altijd natuurlijk afgaat en je vaak stress ervaart.

Het goede nieuws is, die stress is van voorbijgaande aard. Niemand voelt zich de hele dag minuut na minuut gespannen of vol met stress. Tussendoor heb je ook momenten, waarbij die spanningen afnemen. Gelukkig maar, want niemand zou dat de hele dag aankunnen of volhouden. Dus als je jezelf realiseert dat stress weer voorbij gaat, kan je het wellicht ook wat beter verdragen. Let goed op de momenten waarop je je wel blij of rustig voelt. Vergroot die momenten uit en sta hier uitgebreid bij stil. Pak het denkbeeldig vast met beide handen en geniet ervan. Het is van jou!

Op de momenten dat je in een stress piek zit, probeer er dan niet tegen te vechten. Dat heeft namelijk geen enkele zin. Het stress gevoel komt daarna weer net zo hard bij je terug. Probeer de stress beet te pakken en in een denkbeeldige ballon te stoppen. Laat die ballon vervolgens wegdrijven en haal een paar keer diep adem. Je zal merken, dat de stress dan weg ebt. Ik werk veel met mindfulness in mijn praktijk en de moeders die ik zie, ervaren veel stress. Ze ervaren stress om hun nieuwe rol als moeder, om de combinatie gezinsleven en werk te combineren, of omdat hun relatie in zwaar weer verkeert, sinds de komst van hun kindje. Heel begrijpelijk, dat dit allemaal stress oplevert bij jou als moeder. Weet, dat je hierin niet alleen bent. Dat veel nieuwe mama’s hier last van hebben en zich hier doorheen aan het worstelen zijn.

Herken je bovenstaande en denk je: ik wil beter met stress om leren gaan? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Samen werken we aan stress reductie en aan een meer ontspannen en gelukkig leven voor jou als moeder!

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk