Help ik faal als mama

June 2, 2020

Waarom lukt het me steeds niet?

geen roze wolk, onzekerheid, zelfvertrouwen

Help! Ik faal als mama!

Soms heb je als mama van die momenten waarin je het gevoel hebt dat je faalt. Bijvoorbeeld omdat je kinderen je tot waanzin drijven en je even weinig tot geen geduld op kan brengen. Of omdat de borstvoeding niet lukt en je het gevoel hebt dat je minderwaardig bent als mama. Of omdat je al nachten niet geslapen hebt en bloedchagrijnig tegen alles en iedereen bent. Of omdat je naar andere moeders kijkt en het gevoel hebt dat zij het allemaal wel voor elkaar hebben en jij niet. Je voelt je een mislukkeling, een loser of nog erger: een slechte moeder.

Ook ik maak er wel eens een potje van!

Allereerst wil ik tegen je zeggen: dat ben je niet, lieve mama! Geloof mij: elke moeder heeft regelmatig het gevoel alsof ze faalt. Ja, ook de moeders die dit niet zo naar buiten brengen. Waarom? Omdat het nogal moeilijk is om aan jezelf en aan de buitenwereld toe te geven dat je vindt dat je gefaald hebt. Mede daarom is het beeld wat op socal media en tv geschept wordt, vaak irreëel te noemen. echter, de meeste moeders maken er allemaal wel eens een potje van. Is dat erg? Welnee! Je mag als mama toch ook af en toe even je mindere momenten hebben? Ik deel ze regelmatig in mijn insta stories en krijg dan zoveel reacties. Moeders die zeggen: ”Oh, ik heb dit ook zo vaak.” Of: ”Wat fijn datje dit deelt! Ik ben dus niet de enige!”. Ook al heb je het gevoel hebt dat je te weinig doet of dat je faalt, jouw kindjes zien gewoon hun mama. Je kindjes maakt het niks uit als de groenten een keer verlept op tafel staan of ze voor de tv hun eten op moeten eten. Zij kijken naar jou en denken: dat is mijn mama! En ik hou van haar. Punt.

Gebrek aan zelfvertrouwen

De vraag is eigenlijk: is dat wel echt zo? Heb je wel echt gefaald? Of denk je dat vooral zelf?  Vaak komt het door een gebrek aan zelfvertrouwen, waardoor moeders het gevoel hebben te falen. Het goede nieuws is: daar kan je wat aan doen! Allereerst door te accepteren dat je niet perfect bent en dat je dat ook absoluut niet hoeft te zijn. Er is geen manier om een perfecte moeder te zijn, maar miljoenen manieren om een goede moeder te zijn.

Stop met vergelijken!

Daarnaast is het belangrijk dat je stopt met vergelijken. De meeste moeders doen maar wat namelijk en dat is helemaal prima. Het beeld wat je op social media ziet, is niet de werkelijkheid. Het gras ijkt altijd groener, maar dat is ook omdat dat gras vaak nep is. Als je jezelf steeds spiegelt aan een ander, is het dan ook logisch dat je je hier niet veel beter door gaat voelen. Dat zelfvertrouwen moet uiteindelijk uit jezelf komen, niet uit de omgeving of omstandigheden.

Wil je meer zelfvertrouwen?

Wil je ook meer zelfvertrouwen als moeder en lekkerder in je vel komen te zitten? Mail dan naar info@froufroubegeleidjng.nl. Ook ik was vroeger mega onzeker en weet hoe je je nu voelt. Ik ga je hiermee helpen!

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk