Als je mama vriendinnen je niet begrijpen

January 29, 2020

Mama vriendinnen zijn erg belangrijk. Maar, wat als je die steun niet krijgt die je zo hard nodig hebt?

geen roze wolk, mama vriendinnen, mama's, moeder maffia, moeder vriendinnen, moeders, oeder maffia

Als je mama vriendinnen je niet begrijpen

Soms gebeuren er dingen in je leven, die je erg teleurstellen. Dit zijn vaak dingen die je van te voren niet aan had zien komen. Zoals als je moeder bent geworden en je veel steun verwacht van je mama vriendinnen. Of dat zij je begrijpen, zoals niemand anders je begrijpt.

Andere kijk

Maar wat als dit niet het geval is? Wat als je moeder vriendinnen er een heel andere kijk op na houden of hun kinderen heel anders opvoeden dan jij doet? Of als je mom friends je veroordelen, omdat jij anders tegen dingen aankijkt dan zij? Dit zijn dingen die veel vaker gebeuren dan men doorgaans denkt. Ik hoor het vaak in mijn praktijk, maar zie het om me heen ook veel gebeuren. Zowel in real life als op social media. Moeders die elkaar de maat nemen, omdat zij vinden dat ze de waarheid in pacht hebben.

Veroordeeld worden door vriendinnen

Als een wildvreemde dan iets lelijks tegen je zegt op Instagram, is dit al niet leuk voor een moeder. Laat staan als dit van een goede vriendin komt die je je meest diep gewortelde onzekerheden en intieme geheimen toevertrouwt. Dan komt zoiets extra hard aan. Zo vertelde een cliënt me laats in mijn praktijk, hoe een mama vriendin haar enorm veroordeelde om hoe zij omging met het ziek zijn van haar kindje. Sterker nog: ze raadde deze moeder op vrij agressieve wijze aan om bepaalde stappen te ondernemen en toen mijn cliënte dit niet deed, werd ze hier keihard op afgerekend door deze vriendin.

Ook vertelde een cliënt me onlangs, dat ze had besloten om haar tweeling niet langer borstvoeding te geven. Omdat het simpelweg niet meer ging. Ze had veel moeite gehad met het nemen van deze beslissing en voelde zich enorm schuldig. Toen ze aan haar vriendenkring vertelde dat ze deze beslissing had genomen, kreeg ze geen fijne of warme ondersteuning. Nee, ze werd hier snoei hard op afgerekend. Sterker nog: ze kreeg geheel ongevraagd, allerlei artikelen, websites, etc. toegestuurd met informatie waarom ze wel borstvoeding zou moeten geven. Mijn cliënte vond dit heel erg naar en voelde zich hierdoor heel onzeker en in de steek gelaten door haar vriendengroep. Iets wat ik helaas vaker hoor en wat me enorm aan het hart gaat.

Schrijnende verhalen

Dit soort verhalen vind ik zo schrijnend, want juist de vriendinnen die ook mama zijn, begrijpen je vaak het beste. Hier vindt je als nieuwbakken mama veel aansluiting bij en jullie kunnen veel steun bij elkaar vinden. Mits er sprake is van wederzijds vertrouwen en respect. De hierboven beschreven cliënten ervaarden dit absoluut niet zo en hadden het hier ongelofelijk moeilijk mee. Wat doe je als je moeder vriendinnen je niet ondersteunen, maar je juist afvallen? Hoe ga je om met dit soort teleurstellingen?

Grenzen aan leren geven

Allereerst is het belangrijk dat je je grenzen aan leert geven. Geen enkel persoon heeft het recht om je zo te behandelen. Ook een goede vriendin niet. Dus kom voor jezelf op. Leg op een vastberaden en rustige toon uit, wat dit gevoelsmatig met jou doet en dat je hier niet van gediend bent.  Daarnaast is het belangrijk dat je deze vriendschappen onder de loep gaat nemen. Wat leveren ze je op? Haal je er energie uit of kost het je juist veel energie? Heb je het gevoel dat jullie elkaar begrijpen of zit er iets in de weg? Bespreek dit soort dingen met elkaar. Ook moeilijke dingen moet je als goede vriendinnen samen kunnen bespreken. Ook als dit betekent dat je af en toe even vuurwerk hebt, omdat jullie van mening verschillen. Ik zeg niet dat je nu met elke vriendin ruzie moet gaan maken, maar een goede discussie kan soms flink de lucht klaren.

Je hebt niet de waarheid in pacht

Andersom denk ik dat het belangrijk is dat sommige moeders zichzelf bepaalde dingen realiseren. Bijvoorbeeld dat jouw opvoedstijl, niet die van iedereen hoeft te zijn. Dat jouw mening of kijk op dingen, niet per se de waarheid hoeft te zijn. En dat hoe dan ook, je je mening niet zomaar ongevraagd aan de ander op kan dringen. Hoe goed het soms ook bedoel wordt, het is enorm vervelend voor de vaak nieuwbakken, onzekere moeders als ze constant ongevraagde adviezen krijgen. Zeker als deze dan ook nog eens tactloos of gewoonweg onaardig gecommuniceerd worden.

Let’s start a village!

Laten we elkaar ondersteunen, in plaats van afvallen. Zullen we afspreken, dat we moeders in hun waarde laten en onze veroordelende manier van kijken proberen af te leren? Het zegt vaak veel over iemand, als die een ander naar benden haalt voor hun eigen gewin. Dit is mijns inziens totaal onnodig en vooral: erg onaardig.  Laten we de nieuwbakken, onzekere mama’s helpen waar we kunnen en een vangnet creëren. Zodat deze moeders een plek hebben waar ze terecht kunnen met hun vragen, hun verhalen en hun onzekerheden. Dit had ik zelf ook heel fijn gevonden, toen ik zelf net mama was geworden. It takes a village to raise a child. Let’s start that village right now!

Wil je hulp bij je onzekerheden?

Merk je dat je erg onzeker bent als moeder en wil je hier vanaf? Voel je je alleen in het moederschap en wil je graag ondersteuning? Dat kan! Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl.

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk