De 7 beste tips voor na de bevalling

April 29, 2016

De 7 fijnste tips voor na de bevalling

bevalling, coach, geen roze wolk, lifecoach moeders, nieuwbakken moeder, Postnatale depressie, Tips, Verandering

 

Voordat je gaat bevallen, heb je als mama soms geen vaak idee van wat je nu daadwerkelijk te wachten staat. Misschien heb je een zwangerschapscursus- of yoga gedaan. Wellicht heb je bepaalde verwachtingen van hoe de bevalling en de periode erna zal zijn. Je denkt mogelijk wat onbevangen over de eerste periode na de bevalling. Die onbevangenheid is enerzijds fijn, want dan maak je je ook niet al teveel zorgen. Aan de andere kant is enigszins wat inzicht in wat komen gaat ook wel aan te raden. Dus mocht je zwanger zijn en dit lezen, scroll dan even door. Je verwacht wellicht een chronisch roze wolk na de bevalling en dat het vast allemaal vanzelf gaat. Dat is grotendeels misschien waar, maar toch had ik deze tips toendertijd graag voor de bevalling geweten. Verspreid ze gerust onder je zwangere vriendinnen of famillieleden, want sharing is caring!

  1. Door Corona is het kraambezoek momentele vervangen door raambezoek. Dit is voor veel moeders moeilijk te verteren. Weg gezelligheid en nabijheid van familie en vrienden. Probeer er evengoed wat van te maken. Je kan bechuit met muisjes of geboorte chocolaatjes bij het raam zetten, of leuke stoeltjes voor het raam. Via Skype of Zoom kan natuurlijk ook. Weet  dat er vele nieuwbakken ouders zijn die hier nu doorgeen gaan. Je bent zeker niet alleen!
  2. Praat zoveel mogelijk over wat er in je omgaan. De meeste moeders worden aan het begin behoorlijk overvallen door het verantwoordelijkheidsgevoel, de kraamtranen, hormonen en het slaapgebrek. Hoe meer je hier open bent, hoe fijner dat is voor jezelf. Je hoeft je niet te schamen voor deze gedachten en gevoelens. Het is allemaal normaal en hoort er echt gewoon bij.
  3. Als mensen je vragen of ze wat voor je mee moeten nemen, of iets voor je kunnen doen, zeg dan overal schaamteloos “ja!” op. Ik vroeg bijvoorbeeld aan mensen of ze voor me wilden koken of eten mee wilden nemen. Heerlijk vond ik dat! Ze vragen het niet voor niks, maak er gerust gebruik van!
  4. Stop met Googlen! Als nieuwbakken moeder ben je vaak onzeker of je het allemaal wel goed doet. Dus ben je geneigd om elke poep en scheet te gaan Googlen. Bijvoorbeeld of drie keer per uur spugen wel normaal is. Of een baby een reguliere ademhaling hoort te hebben (nee, dus), dat soort dingen. Stop ermee, want je maakt jezelf onnodig ongerust. Vraag het desnoods aan een bevriende mama, die weet ook veel en dit scheelt je een hoop stress
  5. Haal een pak flesvoeding in huis, voor als de borstvoeding langzaam op gang komt. Dan kan je je kindje bijvoorbeeld ’s nachts toch een flesje geven als hij of zij honger heeft en heb je daar in ieder geval geen stress van. Er zijn zoveel moeders die hun kind honger zien lijden en dit als traumatisch ervaren. Haal een pak flesvoeding in huis en geef gerust een flesje als je baby honger heeft!
  6. Je kraamverzorgster wil dat je iedere poep(- en plas) luier opschrijft, de vorm, geur en omvang van de poep,  plus elke voeding, temperatuurmeting, etc. Dat komt dan in een boekje van de kraamzorg te staan, waar je later nooit, ik herhaal: NOOIT meer iets mee doet. Op dat moment lijkt dat allemaal van levensbelang dat je dit accuraat noteert en wil je niks missen. Omdat je bang bent dat je iets niet gezien of gemerkt en dus iets verkeerd gedaan hebt. Don’t worry, dat is echt niet zo en later heb je vrij weinig aan al deze informatie dus besteed je energie aan jezelf of je gezin.
  7. Haal genoeg kraamverband in huis. Wat je van je zorgverzekering thuisgestuurd krijgt, is vaak niet genoeg en je man op pad sturen kan natuurlijk altijd. Maar er is een aannemelijke kans dat hij  thuiskomt met de verkeerde (degene voor in je string (te klein) of met vleugels ( AU!). Dus maak het jezelf gemakkelijk en koop het vast, zodat je zeker weet dat je een goede voorraad in huis hebt.

Ben je angstig en onzeker?

Als je net bevallen bent, lijkt de wereld ineens stil te staan. Je hebt geen idee waar je de tijd en energie vandaan moet halen om alle voedingen, luiers en slaapjes in goede banen te leiden. Dit is heel normaal. Soms voel je je als nieuwbakken moeder heel erg onzeker en kom je hier maar niet vanaf. Vaak worden moeders angstig omdat ze bang zijn dat hun kindje (door hun toedoen) iets overkomt). Als dit je leven gaat beheersen, neem dan contact met mij op. ik weet als geen ander hoe je je nu voelt en hoe ik je hier vanaf kan helpen. Mail gerust naar info@froufroubegeleiding.nl. Samen werken we aan meer zelfvertrouwen in je nieuwe rol als mama en kom je weer lekkerder in je vel te zitten.

[:en]Voordat je gaat bevallen, heb je geen idee wat je te wachten staat. Je verwacht een roze wolk en dat het vast allemaal vanzelf gaat. Dat is grotendeels misschien waar, maar toch had ik deze tips toendertijd graag voor de bevalling geweten. Verspreid ze gerust onder je zwangere vriendinnen of famillieleden, want sharing is caring!

  1. Ga niet volledig opgemaakt en in kittige outfit je kraamvisite ontvangen. Ten eerste denken ze dat je er dan al weer helemaal bovenop bent en blijven ze veel te lang plakken, ten tweede is het belangrijk dat je je niet anders voordoet, dan dat je je eigenlijk voelt. Wil je liever in je pyjama en onder gespuugd t-shirt je visite ontvangen? Doe dat dan vooral! Wil je je wel leuk aankleden? Dat kan natuurlijk altijd!
  2. Vraag de visite na een uur echt weg te gaan,. Sommige familieleden of vrienden denken dat ze het recht hebben om uren te blijven plakken, maar niks is minder waar! Je hebt rust nodig om te herstellen van de bevalling. Dus als ze niet uit zichzelf weggaan, vraag het ze dan vriendelijk doch dringend
  3. Als mensen je vragen of ze wat voor je mee moeten nemen, of iets voor je kunnen doen, zeg dan overal schaamteloos “ja!” op. Ik vroeg bijvoorbeeld aan mensen of ze voor me wilden koken of eten mee wilden nemen. Heerlijk vond ik dat! Ze vragen het niet voor niks, maak er gerust gebruik van!
  4. Stop met Googlen! Als nieuwbakken moeder ben je vaak onzeker of je het allemaal wel goed doet. Dus ga je van alles opzoeken, of drie keer per uur spugen wel normaal is. Of een baby een reguliere ademhaling hoort te hebben (nee, dus), dat soort dingen. Stop ermee, want je maakt jezelf onnodig ongerust. Vraag het desnoods aan een bevriende mama, die weet ook veel en dit scheelt je een hoop stress
  5. Haal een pak flesvoeding in huis, voor als de borstvoeding langzaam op gang komt. Dan kan je je kindje bijvoorbeeld ’s nachts toch een flesje geven als hij of zij honger heeft en heb je daar in ieder geval geen stress van
  6. Je kraamverzorgster wil dat je iedere poep- en plasluier opschrijft,  plus elke voeding, temperatuurmeting, etc. Dat komt dan in een boekje van de kraamzorg te staan, waar je later nooit, ik herhaal: NOOIT meer iets mee doet. Op dat moment lijkt dat allemaal van levensbelang en wil je niks missen. Omdat je bang bent dat je iets niet gezien of gemerkt en niet opgeschreven hebt. Don’t worry, dat valt vaak achteraf reuze mee
  7. Haal genoeg kraamverband in huis. Wat je van je zorgverzekering thuisgestuurd krijgt, is vaak niet genoeg en je man op pad sturen kan natuurlijk altijd. Maar er is een aannemelijke kans dat hij  thuiskomt met de verkeerde (met vleugels bijvoorbeeld: au!). Dus maak het jezelf gemakkelijk en koop het vast

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk