Mamacoach, geen roze wolk, post partum coach

January 10, 2023

De 7 dingen die je geen slechte moeder maken

geen roze wolk, Postnatale depressie, slechte moeder

De 7 dingen die je geen slechte moeder maken

 Je kent het wel, je zit te scrollen over je insta feed. De ene perfecte mama na de andere komt voorbij. Altijd blije en gehoorzame kids, baby’s die meteen doorslapen, matching mommy and me outfits, etc. En jij bent blij dat je die dag hebt kunnen douchen en niet voor de vijfde dag op rij droogshamppo hebt gebruikt. Soms voelt het als mama dat je niks goed kan doen. Niks is minder waar, lieve mama. Je kan een goed moeder zijn en nog steeds onderstaande dingen ervaren. Is dat erg? Welnee! Perfecte moeders bestaan namelijk niet. Dus lees hieronder de 7 dingen die je geen slechte moeder maken en volkomen normaal zijn:

  1. Missen wie je was voordat je moeder werd

Soms mis je je oude leventje van voordat je moeder was. Ik zie veel moeders in mijn praktijk die hier last van hebben. De een mist uitgaan of naar festivals gaan. De ander mist de deur uit kunnen lopen zonder achterom te kijken of even tijd alleen te hebben. Veel mama’s voelen zich hier schuldig over. Omdat ze vinden dat ze blij moeten zijn dat ze ene kindje hebben gekregen. Ik denk dat die twee dingen naast elkaar kunnen bestaan,. Dat je blij kunt zijn met je kindjes, je dankbaar kunt voelen en tegelijk je oude leven enorm kan missen. Dat maakt je geen slechte moeder!

  1. Je carrière belangrijk vinden

De ene mama wil graag thuis blijven bij de kindje(s), de andere mama is enorm gehecht aan haar carrière. Beide is helemaal prima Je mag werken als mama en je werk belangrijk vinden. En hier je energie uit halen. Daar is helemaal niks mis mee. Iets voor jezelf doen, werkt ook vaak goed om na de bevalling weer je oude ik terug te vinden. Veel mama’s staan weer te popelen om na de bevalling weer aan het werk te gaan. Dat is helemaal oké. Je bent geen ontaarde moeder als je je kindje naar de opvang brengt, om te gaan werken.

  1. Je soms boos, verdrietig of overweldigd voelen

Niet elke mama is alleen maar blij in het moederschap. Sterker nog: ik denk dat de meeste mama’s op dagelijkse basis gevoel van frustratie, verdriet of teleurstelling krijgen te verwerken. Inclusief ondergetekende. Dit komt veel vaker voor dan je denkt. Alleen dat zie je meestal niet op social media. Helaas is dit nog steeds ene taboe wat doorbroken mag worden. Hoe meer we hier open en eerlijk over praten als moeders, hoe meer andere moeders zich open durven te stellen over dingen die ze moeilijk vinden. Al deze emoties mogen er zijn, het is volkomen normaal.

  1. Een break nodig hebben

Elke mama heeft wel eens een break nodig. Waarom? Omdat het moederschap soms enorm zwaar is of je er soms even helemaal klaar mee bent. Je kindje(s) vragen heel veel van je. Tel daar de hormonen, de slapeloze nachten en het enorme verantwoordelijkheidsgevoel bij op en je snapt waarom veel ouders uitgeblust zijn. Even een break, even niks doen, is hierbij heel belangrijk.

  1. Ervan genieten om tijd door te brengen zonder je kindje(s)

Zowel jij als moeder, maar ook jullie als ouders mogen tijd doorbrengen zonder je kindje.   Dat is namelijk broodnodig. Je kan niet alleen maar “aan” staan. Soms moet je even de verantwoordelijkheid uit handen geven, zodat de batterij op kan laden. Je komt als ouders vaak in het oranje te staan, maar, dat diep donkerrode deel van je batterij, daar wil je ver vandaan blijven. Het is namelijk veel moeilijker om uit het rood te komen, dan vanuit het oranje weer richting groen te gaan. It’s all about balance.

  1. Duidelijke grenzen stellen naar je kinderen toe en naar de buitenwereld

Grenzen stellen is heel belangrijk. Ik bespreek dit onderwerp heel vaak in mijn praktijk met moeders. Maar, ook vaders hebben hier soms moeite mee. Grenzen stellen is belangrijk. Omdat niet iedereen of elke situatie jouw kostbare tijd, liefde en aandacht verdient. Chose wisely. Denk goed na over aan wie je dit besteedt. En zeg vaker “nee.” Volg hierin je gevoel. Dat liegt nooit.

  1. Niet alles perfect doen als mama

Perfecte moeders bestaan niet. Echt niet. Dus probeer niet te voldoen aan die enorme hoge eisen die je vaak aan jezelf stelt. Die lat mag omlaag, lieve mama. Ik zou zelfs willen opperen: gooi die hele lat gewoon, zo, hoppakee, het raam uit. Weg ermee, Het helpt je namelijk niet en zorgt voor teleurstellingen. Hoe lager jij de lat legt, hoe leuker en makkelijker het moederschap en jouw leven als mama wordt.

Wil je hulp?

Lees je bovenstaande en denk je: ik heb hier veel moeite mee. Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen!

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk