Waarom me time voor moeders zo belangrijk is

March 23, 2021

Moeders willen graag even tijd voor zichzelf. Maar, hoe doe je dat?

het moederschap, me time, moeders

Waarom me time voor moeders zo belangrijk is

Me time is een hot topic onder moeders. Omdat het iets schaars is. Me time is hetgeen wat we als mama allemaal willen, maar bijna niet te realiseren is. Je wil het heel graag, even dat momentje voor jezelf. Maar, vaak lonkt de vaat op het aanrecht, je telefoon, de was die nog moet worden opgevouwen. De to do lijst van moeders is vaak eindeloos.. Hierdoor kom je als moeder dus weinig aan jezelf toe waardoor er weinig me time overblijft.

Je batterij komt in het rood

Toch is het creëren van de me time momentjes heel belangrijk. Waarom? Omdat je batterij anders van groen, naar oranje en vervolgens naar diep donker rood gaat. Als je batterij eenmaal zo enorm in de min staat, is het heel moeilijk om hem weer in het groen te krijgen. Hierdoor is de balans vaak weg bij moeders en slaat de uitputting toe. Met als gevolg dat je wellicht uitvalt tegen je partner of je kindje afsnauwt, terwijl dat helemaal niet de bedoeling was.

Stel prioriteiten

Veel moeders in mijn praktijk vertellen me dat ze snakken naar me time , maar het gewoon niet voor elkaar krijgen. Ik begrijp dat helemaal. Want, je hebt maar zoveel uren tijd zitten in een dag.  Soms zou je jezelf als moeder wel in tienen willen delen om alles gedaan te krijgen. Daarom is prioriteiten stellen heel belangrijk. Niet alles is even belangrijk namelijk, al lijkt het in jouw hoofd wellicht wel zo. Jij en je gezin komen op een, dan je inner circle, daarna pas de rest. Dus werk, het huishouden, de boodschappen, etc. Komen daarna pas. Vaak bungelt jouw me time als moeder ergens onderaan dit lijstje.

Creëer vaste me time momenten

Zonde, want juist die tijd voor jezelf is zo belangrijk. Ik zag laatst een mooie me time quote voorbij komen: ”Soms is relaxen het meest productieve wat je kan doen op een dag.” Ik ben het hier helemaal mee eens. Je hebt gewoon die oplaadmomenten nodig als moeder, anders hou je het amper vol. Mijn ultieme me time tip is dan ook: creëer vaste momenten op de dag waarop je even met de benen omhoog kan. Bijvoorbeeld, als je kleintje slaapt tussen de middag. Of als je kids ’s avonds op bed liggen. Maar, ook in het weekend als jullie beiden niet hoeven te werken. Bespreek met je partner wanneer jij me time in wil plannen en wanneer hij of zij dit wil. Zo kunnen jullie beiden oplaadmomenten creëren.

Je draagkracht wordt groter

Als je kindje dan zijn of haar middagslaapje doet, laat de boel dan even de boel. Die vaat staat er over een uur ook nog. Dus laat het lekker staan. Zet een kopje thee of maak even een lekker broodje en ga er voor zitten. Pak een goed boek of zet Netflix aan en chill. Me time is goud voor moeders. Door deze oplaadmomenten, kan je de volgende fase van de dag veel beter aan. Je zal merken dat je lontje minder kort wordt en je draagkracht groter. Een goede combinatie om het moederschap beter door te komen.

Me time is niet egoïstisch

Ik moest dit zelf ook leren als moeder. Ik wist niet eens wat me time was. Het voelde als egoïsme als ik tijd voor mezelf vrijmaakte. Toen ik leerde dat me time en goed voor jezelf zorgen, je een leukere en fijnere moeder maakt, was ik om. Tegenwoordig plan ik deze me time momenten zorgvuldig in mijn drukke agenda, anders komt het er niet van. Ook ik heb die tijd nodig als mama. Dus: leg je telefoon weg, gooi een dekentje over je heen en drink je koffie warm op. Dat is ook wel eens fijn voor de verandering.

Wil je hulp?

Herken je bovenstaande en merk je dat je opgebrand raakt? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Samen gaan we werken aan meer balans in je leven als mama.

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk