mama, mamacoach, geen roze wolk, eenzamaheid onder moeders

May 18, 2021

Veel moeders vragen zich af: waar is mijn mama tribe?

eenzaamheid, geen roze wolk, groepsgesprekken, groepssessie, It takes a village to raise a child

It takes a village to raise a child

Een bekende Engels uitspraak over het moederschap is: “It takes a village to raise a child”. Oftewel, je hebt als ouders een vangnet nodig om je te helpen als je een baby hebt gekregen.

Veel moeders hebben niet zo’n dergelijk vangnet en ervaren het moederschap als zwaar. Vaak hoor ik in mijn praktijk dat moeders vragen: waar is mijn zogenaamde mama tribe? Of ze vertellen: “ik wist niet dat ik mama zijn zo zwaar zou vinden.”

Waar is mijn mama trbe?

Ik heb dit zelf toendertijd ook zo ervaren toen ik net moeder was geworden. Ik dacht: waar is mijn village? Hoe moet ik dit allemaal in mijn eentje doen? Ja, mijn man was er. Maar, eerlijkheidshalve ook heel vaak niet. Ik zie mezelf nog staan met onze newborn  op mijn arm, de dag na mijn bevalling. In het ziekenhuis waren ze vergeten om hem uit te roosteren van het OK programma. Dus, daar ging mijn man de dag na de bevalling. Ik stond huilend bij de voordeur en keek tegelijk reikhalzend uit naar het moment dat onze fijne kraamverzorgster zou komen.

Hoe doen al die moeders dit?

Ik dacht regelmatig: hoe doen al die andere moeders dit allemaal? Waar is mijn tribe? Komen ze straks bij me aankloppen? Het moederschap is toch amper te doen in je eentje? Omgerekend is de rol van een moeder meer dan een full time job. Eigenlijk is het anderhalve FTE. Laat dit even op je inwerken. Dus als je weer gaat werken, heb je eigenlijk praktisch gezien twee full-time banen. Natuurlijk hebben we hier in Nederland opvang en bestaat er zoiets als ouderschapsverlof. Maar, er heerst ook een motto van: niet praten, maar poetsen in onze maatschappij. Je moet niet teveel klagen, dan word je al snel gezien als een zeurpiet. Wat ik ook vaak hoor is de uitspraak: “Je bent zwanger, niet ziek.” Je wordt geacht “gewoon” weer aan het werk te gaan de komst van je kindje, terwijl de meeste moeders blij zijn als ze weer een nacht hebben doorgeslapen. Veel mama’s zijn mentaal nog niet toe aan die volgende stap en dat geeft helemaal niks.

 

Veel moeders vinden het moederschap zwaar

Veel moeders worstelen enorm in die eerste maanden na de bevalling en dat is heel begrijpelijk. Dus de village, is meer dan welkom bij de meeste mama’s onder ons. Dat dorp moet je dus zelf zien te bouwen als moeder. Maar, hoe doe je dit? Allereerst is het belangrijk dat je om hulp gaat vragen. Bij je ouders, schoonfamilie, vrienden, familie, etc. Op het moment dat he het zwaar hebt als moeder, is dergelijke hulp kunnen accepteren een belangrijk tweede punt. Veel mama’s vinden dat ze het maar alleen moeten doen. Want, “dat doen al die andere moeders toch ook?” Misschien wel, maar vraagt niet hoe ze het doen. Namelijk: op hun tandvlees, net als jij (en ik toentertijd). Dus schroom niet en vraag en accepteer de hulp die je zo hard nodig hebt en verdiend. Je hoeft dit niet alleen te doen, lieve mama!

Creëer je eigen mama vangnet

Een ander belangrijk punt is om op zoek te gaan naar andere moeders of mama vriendinnen op te zoeken. Ben je de eerste in je vriendengroep en zoek je aansluiting bij andere moeders? Of heb je weinig vriendinnen en zitten daar geen mama’s tussen? No worries! Kijk dan eens bij de groepssessies die ik aanbied in mijn praktijk. Verbinding en herkenning vinden is zo ontzettend belangrijk als je net moeder bent geworden. Die tribe kan je overal vinden. Dus ook op social media bijvoorbeeld. Vind die leuke mama accounts die wel open en eerlijk zijn op hun instagram. Ontvolg daarentegen ook accounts die je onzeker maken of het gevoel geven dat je faalt as moeder. Het werkt vaak twee kanten op. Ga eens in gesprek met ene leuke insta mama die een post plaatste waar je je in herkent. Durf eerlijk te zijn over wat er zich in je hoofd afspeelt en het zal je verbazen wat het je kan brengen!

 

Let’s build the mama village together!

It takes a village to raise a child. Let’s build this village together! Dus, voel je je eenzaam en wil je graag connecten met andere moeders die jou begrijpen? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Samen gaan we ervoor zorgen dat de eenzaamheid minder wordt en je zelfvertrouwen groeit als mama.

 

 

 

 

 

 

 

 

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk