Hoe ga je als moeder om met schaamte

August 21, 2018

Hoe ga je als moeder om met schaamte?

acceptatie, baby, gedachten, geen roze wolk, lifecoach voor moeders, schaamte, schuldig voelen, therapeut voor moeders zonder roze wolk, verwachtingen, zelfvertrouwen

Op het moment dat je moeder wordt, krijg je er twee metgezellen bij: schuldgevoel en schaamte. Deze nieuwe metgezellen zitten eigenlijk vrijwel altijd op je schouder in je oor te fluisteren: ‘zou je dat nou wel doen, ik zou me kapot schamen als ik jou was, wat moeten anderen daar niet van denken’, etc. Het is een niet aflatende stroom aan gedachten die je eigenlijk niet wil hebben, maar gratis en voor niks cadeau krijgt bij het moederschap. Veel moeders die ik zie in mijn praktijk, worstelen hiermee. Ze schamen zich voor het feit dat ze niet altijd blij en onbevangen in het moederschap staan. Dat ze het zich van te voren allemaal zo anders hadden voorgesteld en dat moeder zijn soms een ware deceptie is. Ook schamen ze zich voor het feit dat ze vaak terugverlangen naar hoe hun leven was, voordat ze een kindje kregen. De voorbeelden zijn eindeloos.

Deze schaamte heeft verstrekkende gevolgen. Deze moeders durven zich niet meer te uiten en daardoor kroppen ze alles op, wat er in hun hoofd omgaat. Daarnaast zorgt de schaamte ervoor, dat ze zich steeds eenzamer gaan voelen. Ze belanden op een soort onbewoond eiland, waar alleen zij en hun schaamte nog wonen. Terwijl de rest van de wereld gewoon doordraait. De schaamte isoleert moeders van de rest van de wereld terwijl ze juist van binnen om hulp schreeuwen en niks liever willen dan een luisterend oor.

Je hoeft je als moeder helemaal niet te schamen voor dit soort schaamtegevoelens. Sterker nog: dit is doodnormaal! Ze horen bij het moederschap. Dus accepteer van jezelf dat je je af en toe schaamt voor je gedachten en emoties en laat het dan gaan. Het is killing om hiermee in je eentje rond te blijven lopen, dus ga erover praten. Met je partner, een goede vriendin en als dit niet voldoende blijkt: een zorgprofessional waar jij je goed bij voelt. Want het voor je houden van je soms donkere gedachten en gevoelens, maakt het probleem alleen maar groter.

Wees je ervan bewust dat je niet de enige bent die zich zo voelt. Sommige moeders schamen zich zelfs zo erg, dat ze zich schamen, omdat ze zich zo schamen. Dit is hetzelfde, als jezelf veroordelen als je griep hebt en ook nog eens veertig graden koorts hebt.” Ook hier kun je niks aan doen. Hetzelfde geldt voor de schaamte die je soms voelt als mama. Het is oké. Echt. Het mag er gewoon zijn. Je hoeft het niet leuk te vinden, maar veroordeel jezelf niet. Laat het er zijn, pak het vast en laat het vervolgens weer gaan.

Worstel jij ook met de soms donkere gedachten die je hebt omtrent het moederschap? Voel je je vaak onzeker als moeder en wil je hier vanaf? Mail naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen!

 

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk