Stop met voor anderen te denken

June 14, 2017

Hoe stop je met voor anderen in te vullen?

gedachtepatronen, geen roze wolk, Invullen voor een ander, kinderen, lifecoach moeders, mindfulness, negatieve emoties, onzekerheid, Piekeren, Postnatale depressie, zelfvertrouwen

Veel moeders die ik zie ik mijn praktijk, hebben de neiging om dingen voor anderen in te vullen. Ik deed dit zelf vroeger ook heel vaak en dit kostte me veel energie en leverde me vooral piekergedachten en slapeloze nachten op. Ja, ook als mijn baby sliep.

Dan denk ik…

De moeders die bij mij de praktijk komen, doen dit ook. Zo hoor ik bijvoorbeeld de volgende zin heel vaak: ”Dan denk ik, ze zullen me wel een heel slechte moeder vinden.” Of: ”Ik denk dat mijn vriendinnen mij een enorme aansteller vinden.” Gevolgd door een aaneenschakeling van negatieve gevoelens. Als ik dan vraag, waarom ze denken dat anderen hun zogenaamd  een slechte moeder zouden vinden, vertellen deze mama’s, dat ze zich zo incapabel voelen als moeder. Dat ze het gevoel hebben, dat de hele wereld het moederschap van een leien dakje gaat, behalve bij hen. Het verschil met alle insta perfect moms lijkt soms zo groot, dat het eigenlijk niet meer te overbruggen is voor deze moeders. Ook hier wordt een hoop ingevuld voor een ander. Dat die perfecte moeders nooit ruzie hebben met hun man, dat hun haar en make-up altijd on point is en dat ze zich nooit onzeker voelen over dingen. Natuurlijk is dit niet het geval, ook de zogenaamde perfecte moeders hebben hun issues en klooien maar wat aan. Echter, voelt het vaak voor deze onzekere moeders, alsof de hele wereld het voor elkaar heeft, behalve zij zelf.

Je weet niet wat een ander denkt of voelt

Dit zijn heel begrijpelijke gedachten die bijna iedere moeder wel eens heeft. Jawel, ook ik!  Alleen, heeft het voor anderen invullen weinig nut. Omdat je simpelweg niet weet, wat zich in het hoofd van een ander afspeelt. Of hoe diegene die voor je zit, zich diep van binnen voelt. Net zoals dat de buitenwereld, dat ook niet aan jouw hoofd kan aflezen. Je kan niet weten wat een ander denkt. Was het maar zo’n feest. Dat je even een luikje open kon doen en bij de ander naar binnen kon spieken om te kijken wat diegene denkt en voelt. Helaas is dit geen optie. Ik kan het niet genoeg benadrukken: stop met het invullen voor een ander. Het is zo zonde van je tijd en energie. Wat kan je dan wel doen, als je je suf piekert over of je collega je geen trit vindt? Of als je bang bent dat je partner je niet meer aantrekkelijk vindt, nu je moeder bent geworden? Vraag het dan op de man af. Ja, dit is spannend, maar ik durf te wedden, dat het antwoord je zal verassen.

Het kost zoveel energie

Het is een enorme energievreter, het denken en invullen voor anderen. Elke zin die in je hoofd begint met: ”Ze zal me wel een ….vinden”, mag je meteen laten gaan. Het is zo zonde van je nachtrust, zo zonde van je energie, die je toch al zo hard nodig hebt als je moeder bent. Of je nu moeder bent van een of meerdere kindjes, het moederschap is soms gewoon zwaar. Als je dan ook nog eens steeds aan het piekeren bent over wat anderen over je denken, is het einde zoek. Net als voor alles sorry zeggen, ook als je ergens helemaal geen schuld aan hebt. Het kost allemaal nodeloos veel energie.

Hoe kom ik er vanaf?

Bedenk een manier die voor jou werkt, om deze negatieve gedachten te laten gaan. Ik werk zelf veel met mindfulness en ik zie zulke mooie resultaten bij mijn cliënten! Accepteer dat je deze negatieve gedachten of aannames hebt en laat ze vervolgens gaan. Ja, dit vereist veel oefening aan het begin. Wat dat betreft, is mindfulness, net als fietsen. Hoe vaker je het doet, hoe beter je erin wordt! Na een tijdje zal je merken, dat je niet eens meer bewust bent dat je dit aan het doen bent. EN gaat het eigenlijk vanzelf.

Pak een pak leuke gekleurde post-its en schrijf daarop: “ik ben goed, precies zoals ik ben:  of: ”Ik hoef niets in te vullen, alles is goed zoals het is” en andere fijne, positiverende affirmaties. Plak deze overal door het huis. Bijvoorbeeld op de koelkast, op een spiegel, op de deur van je kledingkast. Elke keer, wordt je er op deze manier op positieve wijze aan herinnerd, dat je niet steeds dingen voor iemand anders hoeft in te vullen en dat jij gewoon goed bent, precies zoals je bent. Dit zal je zelfvertrouwen doen groeien en dat is wat je leven een stuk fijner en makkelijker zal maken, als moeder.

Wil je hulp?

Merk je dat je in het dagelijks leven vast loopt en er klaar mee bent, om je steeds zo onzeker te voelen? Mail dan naar: info@froufroubegeleiding.nl. Maak vrijblijvend een kennismakingsafspraak en dan gaan er we samen aan werken om je weer op het positieve pad te krijgen!

[:en]Veel moeders die ik zie ik mijn praktijk, hebben de neiging om dingen voor anderen in te vullen. Zo hoor ik bijvoorbeeld deze zin heel vaak: ”Dan denk ik, ze zullen me wel een heel slechte moeder vinden.” Of: ”Ik denk dat mijn man mij een enorme bitch vind.” Gevolgd door een aaneenschakeling van negatieve gevoelens. Als ik dan vraag, waarom ze denken dat anderen hun een slechte moeder vinden, vertellen ze me dat ze zich zo incapabel voelen als moeder. Dat ze het gevoel hebben, dat de hele wereld het moederschap van een leien dakje gaat, behalve bij hen. Natuurlijk is dit niet het geval, maar zo voelt het vaak wel als je naar anderen kijkt. Vooral als je alle gelukzalige postst van andere mama’s op social media ziet.

Dit zijn heel begrijpelijke gedachten. Alleen, heeft voor anderen invullen weinig zin. Omdat je simpelweg niet weet, wat zich in het hoofd van een ander afspeelt. Net zoals dat de buitenwereld, dat ook niet aan jouw hoofd kan aflezen. Je kan niet weten wat een ander denkt. Punt. Daarom benadruk ik ook altijd met klem aan nieuwbakken moeders: stop met invullen voor een ander. Als je echt bang bent, dat mensen je een aansteller vinden, vraag het dan op de man af. Ik durf te wedden, dat het antwoord je zal verassen.

Het is een enorme energievreter, het denken voor anderen. Elke zin die in je hoofd begint met: ”Ze zal me wel een ….vinden”, mag je meteen laten gaan. Het is zo zonde van je nachtrust, zo zonde van je energie, die je toch al zo hard nodig hebt als je moeder bent. Of je nu moeder bent van een of meerdere kindjes, het moederschap is soms gewoon zwaar. Als je dan ook nog eens steeds aan het piekeren bent over wat anderen over je denken, is het einde zoek.

Bedenk een manier die voor jou werkt, om deze negatieve gedachten te laten gaan. Ik werk zelf veel met mindfulness en ik zie geweldige resultaten bij mijn cliënten! Bedenk een metafoor die tot je verbeelding speelt en stop de negatieve gedachte en de daarop volgende emoties hierin en laat het vervolgens wegdrijven. Je kan kiezen voor een ballon, een wolk of een boot. Gooi alle negatieve gedachten erin en laat hem, hoppakee, zo gaan. Keer op keer, net zo lang, tot je niet eens meer merkt dat je dit doet. Ja, dit vereist veel oefening aan het begin. Wat dat betreft is mindfulness, net als fietsen. Maar na een tijdje zal je merken, dat je niet eens meer bewust bent dat je dit aan het doen bent.

Merk je dat je in het dagelijks leven vast loopt en er klaar mee bent, om je steeds zo onzeker te voelen? Kijk dan eens op mijn website: www.froufroubegeleiding.nl. Maak vrijblijvend een kennismakingsafspraak en dan gaan we samen kijken, hoe we jou weer terug op het positieve pad kunnen krijgen!

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk