controle is een nog go

October 12, 2016

Controle is een no go

bewustwording, geen roze wolk, mama's, mindfulness, moeders, Postnatale depressie

Vaak wil je als moeder graag de controle houden over zo’n vrijwel alles. Voordat je moeder werd, had je zo’n beetje controle over alles in je leven: wat voor werk je wilde doen, waar je wilde gaan wonen, of je wilde trouwen ja of nee, etc. Op het moment dat je moeder wordt, heb je werkelijk helemaal nergens controle meer over. Je bent ineens overgeleverd aan de grillen van je kleintje. Die gewoon doodleuk doet waar hij of zij zin in heeft. Natuurlijk kan je dingen sturen, door middel van routine en regelmaat. Ik geloof echt dat dit werkt. Maar daarbuiten, heb je eigenlijk nergens meer controle over. En hoeveel opvoedboeken je ook leest en hoeveel baby massage klasjes je ook volgt, het creëert eigenlijk vooral schijncontrole. Er is overigens niks mis met dit soort dingen. Integendeel!
Maar controle is hoppakee, zo het raam uit als je eenmaal een kindje hebt.
Veel moeders hebben hier veel moeite mee. Ze voelen zich om het hand, omdat ze niet weten waar ze het zoeken moeten. Vooral de controlefreaks (mezelf incluis), kunnen hier aan het begin maar moeilijk mee omgaan.

Ik weet nog goed, hoe ik mezelf bedolf onder boeken en internetfora, om er maar achter te komen waarom m’n baby niet boerde. Ik kon me er zo druk kom maken. Terwijl manlief, onze baby na een minuutje kloppen op de rug en draaien gewoon zo hups haar bedje weer in legde. En dan sliep ze dus ook nog! Terwijl ik gerust een half uur in de weer kon zijn met die verrekte boer die maar niet wilde komen! Zulke kleine dingen, worden ineens heel groot als je net mama bent geworden. Je maakt je ineens druk om dingen, waarvan je vooral geen flauw benul had dat het überhaupt bestond.
Maar wat moet je nou met die onbedwingbare zucht naar controle, hoor ik je denken? Het antwoord klinkt makkelijker dan het is: helemaal niks. “Gewoon” accepteren dat je alles wilt controleren (en dat dus niet kan). Want daar begint het mee. Acceptatie is de sleutel tot alles. De sleutel tot meer peace of mind en een meer ontspannen moeder. Ja, dat lijkt nu mission impossible natuurlijk. Maar als je meer rust wil in je leven, meer mindfull wil leren leven, begint het met acceptatie. Dan gaat de controledwang je leven minder beheersen. Dan loop je niet de hele dag jezelf te bestraffen, omdat je dingen zo graag wilt controleren. Mocht je hier niet zelf uit komen en je wil bewuster en meer ontspannen leren leven? Meld je dan aan voor de Mama Meditatie via: http://bit.ly/2bTqG3z

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk