Help! Ik ben zwanger en niet happy

March 15, 2020

Je zag het helemaal voor je: zwanger en zielsgelukkig. Maar, soms loopt het anders

geen roze wolk, mama's, moeders, schaamte, schuldig voelen, zwanger, zwanger postnatale depressiee, zwangerchap

Help! Ik ben zwanger maar niet happy!

Nadat jij en je partner het er vaak over hebben gehad, is het dan zover: jullie gaan proberen om zwanger te worden. Bij het ene stel gaat dat met veel tam tam en confetti. Het andere stel spoelt gewoon de pil dor de wc. Hoe dan ook: het avontuur gaat beginnen! Voor het ene stel komt de zwangerschap als donderslag bij heldere hemel, omdat het een “surprise baby” is. Bij het andere stel duurt het soms een hele lange tijd voordat die zwangerschapstest eindelijk positief kleurt. Hoe dan ook: zwanger worden is voor veel stellen een emotionele gebeurtenis. Eentje die gepaard gaat met uiteenlopende gedachten, emoties en wellicht ook tranen. De eerste drie maanden zijn vaak onwerkelijk. Je weet dat je zwanger bent, maar de eerste echo komt weken later pas. Rationeel weet je dat er een klein wezentje in je lijf groeit, maar aan de buitenkant zie je niks. Waar bij de ene mama de zwangerschapskwalen al meteen beginnen en 24/7 misselijk zijn, daar lopen sommige moeders er doorheen alsof er niks aan de hand is. Het kan en het mag allemaal.

Meteen beladen

Voor sommige moeders is de zwangerschap vanaf die eerste zwangerschapstest al meteen beladen. Omdat ze somber of angstig zijn. Sommige moeders zijn bang dat ze hun kindje verliezen, als ze bijvoorbeeld een aantal miskramen hebben gehad of in een jarenlang fertiliteitstraject hebben gezeten. Andere moeders vinden zwanger zijn gewoon niet zo leuk, door alle kwalen en hadden zich het allemaal heel anders voorgesteld. Weer een andere mama voelt zich tijdens de zwangerschap al somber en heeft moeite om uit bed te komen. Ik zie dit alles vaak in mijn praktijk en de meeste moeders voelen zich schuldig over hun negatieve gedachten.

Ze zijn vaak bang om als slechte moeder bestempeld te worden, nog voordat ze hun kindje vast hebben mogen houden. Bij sommige mama’s gaat dat zo ver, dat ze bang zijn dat hun kindje van hen wordt afgenomen. En alhoewel deze angsten rationeel gezien niet snel werkelijkheid zullen worden, ervaren deze moeders dit wel zo. Het leven in constante angst of depressiviteit in je zwangerschap is enorm zwaar voor deze vrouwen. Want je had het je allemaal zo anders voorgesteld. Je had wellicht verwacht heel blij te zullen zijn als je eenmaal zwanger zou zijn. Maar eenmaal daar, blijkt dat je het heel anders ervaart.

Schaamte speelt een grote rol

Ook schaamte speelt hierin een belangrijke rol. Veel mama’s die bij mij komen, schamen zich enorm voor alles wat ze denken en voelen. Het duurt soms even voordat ze dit durven te delen met iemand. Logisch, want niemand wordt blij van dit soort gedachten. Ook ik had deze gedachten toen ik zwanger was. Toen ik  22 weken zwanger was, verloor ik mijn allerliefste oma. Zij was (na Tim) de belangrijkste persoon in mijn leven. Om haar te moeten verliezen in zo’n belangrijke periode van mijn leven, veranderde de hele zwangerschap. Ik heb weken gehuild, ik wilde niets, alleen maar slapen. Het was ontzettend zwaar. Toch moest ik door gaan met mijn leven. Ik had een kindje in mijn buik, ik moest voor mezelf blijven zorgen. Maar dit kostte me enorm veel moeite.

Je bent niet alleen

Weet, dat als je niet op een roze wolk zit tijdens de zwangerschap, je hier niet alleen in bent. En nog belangrijker: dat er hulp is! Blijf er alsjeblieft niet te lang alleen mee rondlopen. Hoe eerder je aan de bel trekt hoe beter. Zodat je na de bevalling het moederschap beter aan kan. Het zal sowieso een rollercoaster worden als je net bevallen bent. Dat is volkomen normaal. Maar depressief en angstig zijn dag in dag uit, is dat niet. Zoek een fijne zorg professional bij wie jij je op je gemak voelt. En begin met praten. Met je partner, een goede vriendin, je moeder. Want er over praten helpt al enorm.

Wil je hulp?

Lees je dit en denk je; ik voel me ook niet happy in de zwangerschap? Ik weet precies hoe je je nu voelt. Ik kan je helpen om hier zo goed mogelijk doorheen te laten komen. Mail naar info@froufroubegeleiding.nl en samen gaan we hier aan werken.

 

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk