Het heruitvinden van je partner

November 16, 2016

Het heruitvinden van je partner

geen roze wolk, het moederschap, lifecoach moeders, partner, Postnatale depressie, relatie, verwachtingen, waarderen

Op het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent, verandert er iets. In jou zelf, maar ook in je relatie met je partner. Ineens zijn jullie niet meer met zijn tweeën, maar groeit er een leven in je buik. Een gedachte die overweldigend kan zijn, in positieve zin, maar ook in negatieve zin. Je vraagt je af: hoe zal het ons straks zal vergaan? Hoe zal het zijn, als het niet meer alleen over ons gaat?
Op het moment dat je niet meer alleen met zijn tweetjes bent, verandert ook de dynamiek in je relatie. Eerst maakte je je druk om dingen als, waar gaan we dit weekend uit eten of: gaan we naar dit festival of toch naar dat concert? Nu denk je na over babynamen, de manier van opvoeden en hoe jullie het straks willen gaan doen als ouders.
De meeste ouders hebben geen idee wat hen te wachten staat, zo net na de bevalling.

Ze bereiden zich voor op de komst, door een babykamer in te richten, kleertjes en luiers te kopen, etc. Maar hoe je om kunt gaan met de mentale shock die een kindje teweeg brengt, dat lees je in geen enkel boek. Dat moet je simpelweg samen ervaren en elkaar hier doorheen helpen.
Als partner van een net bevallen vrouw heb je eigenlijk maar een taak: haar zo goed mogelijk ondersteunen, waar je maar kan. Sommige vaders hebben extreem drukke banen, waarin ze continue weg zijn. Andere vaders zijn elke avond klokslag 17.30 uur thuis. Dat laatste scenario, is natuurlijk heel fijn, want dan kan de vader het overnemen als hij thuiskomt, zodat mama even kan ontspannen. Maar als je partner veel weg is en zelfs de weekenden moet werken, is het aanpoten. Dus spreek dingen duidelijk af van te voren. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk kans op miscommunicatie is. Vertel als moeder duidelijk wat je verwacht van je partner. Bijvoorbeeld: als jij thuis bent, wil ik even weg kunnen om met een vriendin te gaan lunchen, of even te sporten, etc.
Als partner ben je echt niet machteloos naast je vrouw. Je kan haar ondersteunen, door een van de pittigste periodes van haar leven. Een tijd, waarin alles wat jullie ooit dachten te weten over het leven, ineens helemaal op zijn kop staat. De komst van zo’n kleintje kan overweldigend zijn, in alle opzichten. Loods elkaar hier doorheen. Waardeer wat de ander allemaal doet en benoem dit ook. Ga niet letten op wat hij of zij allemaal niet doet, maar herwaardeer je partner. Kijk naar wat hij of zij allemaal wel doet. En merk je echt dat er een discrepantie zit tussen wat jij verwacht en je partner doet? Maak dit dan bespreekbaar. Ga niet lopen katten, maar gooi het open in een goed gesprek, als je baby ligt te slapen. Communicatie is een pre in een goede relatie en ja, dat is soms hard werken. Maar het is niet onmogelijk, neem dat van mij aan.
Wil je hulp bij het leren omgaan met de hectische periode na de bevalling? Kijk dan eens op: http://bit.ly/203OSnc

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk