Hoe moeder worden mijn leven verbeterde

March 16, 2021

Moeder worden heeft me zoveel gebracht

geen roze wolk, het moederschap, lifecoach moeders, mama's, moeder worden, Postnatale depressie

Hoe moeder worden mijn leven verbeterde

Voordat ik moeder mocht worden, leefde ik een vrij gehaast en druk leven. Ik stond amper stil bij wat ik eigenlijk aan het doen was. Ik rende van hot naar her en mijn agenda stond bomvol met afspraken. Het was allemaal heel gezellig en sociaal. Maar, tegelijk was het ook leeg en stres vol. Waarom? Omdat ik iets miste in mijn leven. Ik wist alleen nog niet wat dat was. Toen ik moeder was geworden, belandde ik in een postpartum depressie. Natuurlijk was dit een hele moeilijke periode in mijn leven. Tegelijkertijd heeft het me ook enorm veel gebracht.

Ik mag er zijn

Allereerst, heeft moeder worden ervoor gezorgd dat ik heel veel leerde over mezelf. Ik leerde bijvoorbeeld dat ik goed genoeg ben, zoals ik ben. Dat mijn gedachten (die soms heel donker waren) mij niet definiëren. Tegelijk leerde ik mezelf omarmen zoals ik ben. Van binnen en van buiten. Dat kon ik echt niet voordat ik moeder werd. Sterker nog, ik was mega onzeker over mijn lijf, mijn kunnen en mijn eigenwaarde was beneden alle pijl. Toen ik in therapie ging voor mijn postpartum depressie, leerde ik dat ik er gewoon mocht zijn zoals ik ben. Het was een enorme verademing.

Onvoorwaardelijke liefde

Wat ik ook leerde toen ik mama werd, was dat kindjes onvoorwaardelijk van je houden. Of je nu make-up op hebt of niet. Of je alles vers kookt of uit pakjes. Of je nu dagelijks in je huispak loopt of in je glitterjurk: het maakt hen allemaal niks uit. Zij zien hun mama. Hun rots in de branding. Die onvoorwaardelijke liefde vond ik alles veranderend in mijn leven en liet  me stil staan. In plaats van door te hollen, begon ik te vertragen en wilde ik elke herinnering in me opzuigen om nooit meer te vergeten. Daarom maak ik zoveel foto’s van mijn meisjes en heb ik me voorgenomen er zelf wat vaker op te staan. Dat is zo leuk voor later.

Loslaten 2.0

Toen ik mama werd, moest ik leren om mijn perfectionisme los te  laten. Een van de moeilijkste dingen die  ik ooit heb moeten doen. Want, ik hield graag de touwtjes in handen, legde lat sky high voor mezelf en wilde alles controleren. Maar dat kan helemaal niet als je moeder ben geworden. Dat is loslaten 2.0. Toen ik leerde dat ik niet alles hoefde te controleren, dat goed ook goed genoeg was, kwam er een rust over me. Een rust waar ik al jaren naar verlangde, maar nooit kon vinden. Hoe hectisch het moederschap ook kan zijn, die rust is er nog steeds. Omdat ik weet, dat ik er mag zijn. Precies zoals ik ben.

Mijn jeugd

Mama worden hield me een spiegel voor met betrekking tot mijn eigen jeugd. De dingen die leuk waren en de dingen die ik zelf echt anders wilde gaan doen. Dat was enerzijds heel confronterend, aan de andere kant voelde ik me heel sterk en krachtig. Ik wist wat ik niet wilde en ik waak voor de valkuilen die mijn generaties in mijn familie voorgingen. Uiteraard zal ik op mijn manier ook dingen niet altijd handig aanpakken. Ik hoop dat mijn kids hier dan later met me in gesprek willen gaan en dat we hier samen op een constructieve manier over kunnen praten.

Geduld is een schone zaak

Een ander belangrijk leerpunt in het ontwikkelen van mezelf als moeder is geduld. Ik had er niet zoveel van, moet ik eerlijk bekennen. “Geduld is een schone zaak”, zei mijn oma altijd. Bij mij moest het aangekweekt worden toen ik moeder werd. Ik zie het ook terug in mijn meisjes. Geduld komt ons niet van nature aanwaaien, zal ik maar zeggen. Nu ik meer geduld heb ontwikkeld als mama, heb ik daar niet alleen binnen het moederschap profijt van. Het is mijns inziens gewoon veel fijner leven als je wat meer geduld in je boodschappenmandje hebt zitten. Het is iets wat mijn leven echt fijner heeft gemaakt.

Onbeschrijfelijk

Als laatste heeft moeder worden mijn leven verrijkt op manieren die ik nooit voor mogelijk had kunnen houden. Hun gezichtjes als ze mij weer zien na een dag school. Die blikken in hun ogen, het is onbeschrijfelijk. Die uitgestrekte armpjes ‘s morgens bij het uit bed halen, de liefde die ik dan voel is met geen pen te omschrijven. De knuffels, het kneuterige, samen onder een kleedje, even gewoon zijn. Niks meer en niks minder. Daar geniet ik nog het meest van. Het moederschap bevind zich niet op social media of in boeken. Het zijn die kleine momentjes die je samen beleeft, als niemand kijkt. De liefdevolle momenten die je voor altijd zou willen laten voortbestaan. Ik zuig het op met heel mijn hart en ziel.

Andere ervaring?

Merk je dat je het moederschap zelf niet zo ervaart en dat je moeite hebt met je rol als moeder? Ik kan je hiermee helpen! Mail naar info@froufroubegeleiding.nl. Samen gaan we hiermee aan de slag en ervoor zorgen dat je weer lekker in je vel komt te zitten als moeder.

 

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk