loyaliteitsconflict onder moeders

January 12, 2021

Als alles anders loopt dan je had gepland als moeder

geen roze wolk, het moederschap, loyaliteitsconflict, moeders, onzekerheid, Postnatale depressie, zelfvertrouwen

Loyaliteitsconflict onder moeders

Als je zwanger bent, zie je om je heen bij andere moeders vaak hoe “het hoort.” Je scrolt door talloze instafeeds heen van bekende moeders of momfluencers en ziet daar de ene mooie waterbevalling of thuisbevalling na de andere. Je ziet voor je hoe je straks wiegend met je baby in de schommelstoel zit en hoe je geniet van het mama zijn en van je kindje. In je gedachten is het een grote roze wolk en daar hou je je als zwangere mama vaak aan vast.

Ik heb gefaald

Maar wat als het allemaal anders loopt? Je zo gewenste thuisbevalling met zoutlamp verandert in een ziekenhuisbevalling, Omdat de ontsluiting niet vordert,  je kindje in nood is of omdat je placenta niet loskomt. Dit soort dingen kunnen gebeuren en hier kan je zelf niks aan doen. Veel mama’s die ik zie in mijn praktijk voelen zich hierdoor enorm schuldig. Deze moeders hebben voor hun gevoel gefaald, omdat ze de bevalling niet op eigen kracht konden doen of omdat ze een ruggenprik hebben gekregen.

Of: je zit na de bevalling helemaal niet op die roze wolk en je vindt het moederschap eigenlijk helemaal niet zo leuk als je verwacht en wellicht gehoopt had. Je vraagt je dagelijks af hoe al die andere mama’s het doen en waarom jij zo worstelt met het moederschap. Ook dit komt vaker voor dan je denkt. Een op de drie moeders zit namelijk niet op een roze wolk na de bevalling.

Loyaliteitsconflict met jezelf

Al deze moeders hebben hetzelfde met elkaar gemeen: ze belanden in een negatieve spiraal en in een loyaliteitsconflict met zichzelf. Want, je vraagt je steeds af waar het mis ging en hoe je het beter had kunnen doen. Onbewust herbeleef je de zwangerschap, je bevalling en de periode erna, keer op keer weer opnieuw. Veel mama’s vragen zich af hoe ze het anders aan hadden kunnen pakken en geven zichzelf de schuld als het niet is gelopen zoals zij het graag hadden gewild. Deze moeders balen omdat de thuisbevalling een ruggenprik werd en schamen zich hier soms voor. Of mama’s die borstvoeding wilden geven en waarbij het niet lukte. Om uiteindelijk met veel schuldgevoel en schaamte over te stappen op flesvoeding. Of de moeders die bevallen middels een (geplande) keizersnede en die hierdoor het gevoel hebben gefaald te hebben.

Je hoeft je niet te schamen!

Lieve mama’s: je hoeft je niet te schamen voor dit alles. De dingen lopen vaak anders dan je denkt en je hebt niks verkeerd gedaan. Echt niet! Dit was geen keuze, het overkwam je gewoon. Want, laten we wel wezen: als je kon kiezen, had je voor een heel ander scenario gekozen! Dan had je waarschijnlijk die roze wolk gekozen of een voorspoedige bevalling en een fijne kraamperiode gewenst. Helaas kan je dit niet beïnvloeden en loopt het zoals het loopt in het leven. Laten we het loyaliteitsconflict met onszelf stoppen en eens wat liever zijn voor onszelf. Je doet je best als moeder, meer kan je niet doen. Dat geldt voor zowel de zwangerschap als de periode erna. Je hoeft je niet te meten aan bekende moeders of momfluencers. Laat de negatieve gedachten en de bijbehorende emoties gaan. Je bent meer dan al die schaamte en al dat schuldgevoel! Jij bent goed, precies zoals je bent

Wil je hulp?

Merk je dat je veel negatieve gedachten hebt door je zwangerschap of na de bevalling? Loop je vast in het moederschap en wil je hier graag hulp bij? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl . Ik ga je hiermee helpen!

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk