onbevangen maakt niet ombemind

November 17, 2016

Onbevangen maakt niet onbemind

baby's, bevalling, geen roze wolk, het moederschap, lifecoach moeders, mama's, onbevangen

Als je zwanger wilt worden of inmiddels zwanger bent, ben je vaak nog een open boek. Een bijna blanco blad, dat nog beschreven gaat worden. Natuurlijk heb je al wel eens iets gelezen, of verhalen gehoord van vriendinnen. Maar echt ervaren hoe het is om zwanger te zijn en straks moeder te worden? Dat begint nu allemaal pas.
De meeste moeders die ik tegenkom in de praktijk, zijn vaak heel onbevangen hun zwangerschap ingegaan. Op de enkele moeders na, die via een vruchtbaarheidstraject zwanger zijn geworden. Als je zo onbevangen in je zwangerschap staat, is dat vaak een heel relaxed gevoel. Deze mama’s maken zich vrijwel nergens druk om. Dat is heel fijn, want stress is niet goed voor de baby en ook niet voor jezelf.
Als je met deze moeders praat, over het feit dat er ook periodes zullen zijn, na de bevalling, waarop je niet op een roze wolk zit, vinden ze dat vaak moeilijk te bevatten.

Of ze willen hier liever niet aan denken. Logisch, want je hoort voornamelijk de verhalen van moeders die, volgens de verhalen, de hele dag op een roze wolk bivakkeren. Geloof mij, dat dit een klein percentage is. Natuurlijk zit je als moeder wel eens op een roze wolk, maar je hebt ook momenten waarop je er even vanaf valt en niet weet wat je met jezelf aan moet. Dat is volkomen normaal en hoort er helemaal bij.
Als je onbevangen in een zwangerschap zit, wil dat niet zeggen, dat je na de bevalling geen last kan krijgen van die grijze wolk. Sterker nog, hoe meer je je voorbereid op de komst van die wolk, hoe beter je er na de bevalling mee om kan gaan. Natuurlijk hoor je liever de vrolijke, gelukzalige verhalen van andere moeders.

Maar zal ik een tipje van de sluier oplichten? Die verhalen zijn vaak niet heel realistisch. Want deze moeders zullen niet zo snel tegen jou vertellen, dat ze zich niet zo happy voel(d)en na de bevalling. Omdat ze zich hiervoor schamen of zich enorm schuldig voelen. Dus bedenk je van te voren, dat je je eigen ervaringen gaat maken. Dat jouw baby niet hun baby is en jouw bevalling, niet die van hen. Jij schrijft je eigen verhaal, je eigen bladzijdes. En zo verander je langzaam van een ongeschreven blad in en een vol geschreven bladzijde. Geheel in jouw eigen tempo.
Nee, je hoeft geen postnatale depressie te krijgen. Nee, je hoeft geen grijze donderwolk te ervaren na de bevalling. Maar als het dan toch gebeurt, zoek hulp. Ga naar je huisarts of mail mij: info@froufroucoaching.nl. Je hoeft dit niet alleen te doorstaan. Liever helemaal niet zelfs!

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk