Meld je aan voor het te laat is

May 26, 2016

Wist jij dit al over mij?

eenzaamheid, geen roze wolk, groepsgesprekken, lifecoach moeders, nieuwbakken moeder, Piekeren, Postnatale depressie, zelfvertrouwen

Een postnatale depressie is anno 2016 nog steeds een taboe. Hoe dat kan, weet niemand. Werkelijk, ik snap er niks van. Want als ik kijk naar de hoeveelheid moeders die postpartum, depressieve klachten of gedachten hebben, zou je denken dat het inmiddels wel wat meer open besproken zou worden. Niks is minder waar. Ondanks dat een op de drie moeders er na de bevalling alles behalve rooskleurig bijzit, praten moeders nog steeds niet graag open over hun ware emoties, hun rauwe gedachten. Ze durven hun postnatale depressie niet te delen Uit schaamte, uit angst om veroordeeld te worden en dat snap ik zo goed!

Na de bevalling, durfde ik mijn postnatale depressie ook met niemand te bespreken. Nadat ik mijn kraamverzorgster had aangeklampt, was het klaar met mijn lef om te vertellen hoe ik me werkelijk voelde. Dus bleef ik maandenlang zwijgen. Ondertussen hoopten de wanhopige gedachten zich torenhoog op van binnen. Ik kropte alles op, totdat het tot een eruptie kwam. De postnatale depressie had mij in zijn greep en ik kon niet meer. De koek was op. Het doek was gevallen. De comédienne was uitgespeeld.

Toen de ontploffing had plaatsgevonden, kwam er weer ruimte in mijn hoofd. Ik praatte met een therapeut over mijn postnatale depressie en met andere mama’s over hoe ik me voelde. Na een tijdje werd me duidelijk dat ik helemaal niet de enige moeder was die zich zo voelde. Integendeel, ik was in goed gezelschap. Een op de tien moeders heeft namelijk last van een postnatale depressie en een op de drie moeders heeft de verschijnselen van een postnatale depressie. “Maar waarom zegt niemand dat dan?”, vroeg ik aan mijn psycholoog. “Omdat ze zich, net als jij, schamen dat ze niet op de roze wolk zitten.”

Dit is de reden waarom ik de groepssessies ben begonnen binnen Frou Frou Coaching. Zodat alle moeders die na de bevalling denken: ’ik vind dit toch wel erg pittig’, tot: ’ik voel me depressief’, bij mij terecht kunnen. Ze kunnen bij ons in een veilige en vertrouwde omgeving praten over hoe ze zich echt voelen. Zonder veroordeeld te worden om wat ze denken of voelen. Of je nu daadwerkelijk een postnatale depressie hebt, of de periode na de bevalling simpelweg heel intens vindt, iedereen is welkom tijdens deze sessies.

Je kan je het je nu nog niet voorstellen, maar straks voel je je opgelucht en een stuk zelfverzekerder. Het delen van je verhalen met andere moeders heeft het voordeel dat je ziet dat je niet alleen bent in je gedachten en gevoelens en dat je je gesteund voelt door de andere moeders en mijzelf. Stop met jezelf isoleren! Een postnatale depressie is niet iets wat je alleen hoeft te doorstaan! Begin met delen en je zal zien dat het je zoveel gaat brengen. Je hoeft de pittige periode na de bevalling niet alleen te doorstaan! Denk je nu: dit klinkt mij als muziek in de oren? Meld je dan aan via info@froufroucoaching of kijk voor meer informatie op: http://bit.ly/1KCwVVT

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk