De 5 dingen die je niet tegen een zwangere moet zeggen

August 9, 2017

Dit zijn de vijf dingen die je nooit tegen een zwangere mama moet zeggen

baby's, geen roze wolk, gezinsuitbreiding, humor, kinderen, lifecoach moeders, mama's, moeders, nieuwbakken moeder, Tips, voor jezelf opkomen, zwanger

 

We kennen ze allemaal. Het type mens, wat altijd ergens iets over te zeggen heeft. Ben je te dik, dan is het niet goed. Val je teveel af, krijg je daar weer commentaar op. Maar niks houdt de gemoederen zo bezig, als een zwangere vrouw, lijkt het wel. Ik vind het fascinerend en tegelijkertijd plaatsvervangend beschamend, wat mensen er allemaal uitflappen tegen deze zwangere vrouwen. Ik zie wekelijks op mijn insta feed commentaar voorbij komen, waarbij het schaamrood mij plaatsvervangend op de kaken staat. Veel zwangere mama;s zullen aan de buitenkant stralen, maar hebben van binnen ene hoop te verwerken. Lees: hormonen. En wellicht loopt er al een kindje in het gezin rond,ervaart moeder (gezonde) spanning voor de bevalling, etc. Het lijkt anno 2020 wel alsof niemand meer rekening houdt met wat het ongevraagde commentaar met deze zwangere mama’s doet. Hier komen de vijf dingen die je nooit tegen een zwangere moet zeggen:

  1. “Wat ben je dik!” Werkelijk, wie dat nog tegen een zwangere durft te zeggen! Zo vertelde een cliënt mij ooit, dat ze een buurvrouw had, die haar er constant aan herinnerde, dat ze zo’n grote buik had en hoe dit dat mogelijk was. Mijn cliënte antwoordde overrompeld:”Ja, ehhh….geen idee.”Deze buurvrouw vroeg zich ook af hoe mijn cliënte het dan voor zich zag tegen het einde van de zwangerschap. Hoe groot haar buik dan wel niet moest zijn. Ongetwijfeld niet vervelend bedoeld, maar het kwam nogal onaardig over op deze mama! Ik vind het vooral zo onnodig. Laat die zwangere vrouwen met rust of geef ze een leuk compliment”Wat zit je haar mooi!” Of:”je straalt!”
  2. “Weet je zeker dat het geen tweeling is?” Hoe vaak ik dit niet om me heen hoor! Ja lieve mensen, dat weten deze moeders vrij zeker, hoor! Ze krijgen namelijk een heel uitgebreide echo, waarin meerdere malen en op verschillende manieren wordt gecheckt, dat het geen meerling is. Eigenlijk bedoelen deze mensen gewoon dat ze de buik te groot vinden, maar dat durven ze dan niet hardop te zeggen. Om dan maar met deze dooddoener aan te komen. Hou er mee op alsjeblieft.

3 “Je bent wel laat aan kinderen begonnen, hé? Hoe oud ben je inmiddels? 35 jaar?”  Wauw….hier viel ik zelfs ene beetje stil van. Het is niet oké om zulke dingen te zeggen of hardop te vragen. Je weet namelijk helemaal niet wat voor traject deze mama in spe heeft afgelegd. Misschien hebben deze mama en haar partner en wel vijf jaar over gedaan om zwanger te raken. Wellicht heeft dit stel een langdurig fertiliteitstraject achter de rug, wat al moeilijk genoeg is zonder dit commentaar. Een dergelijk traject is enorm tijdrovend en stressvol. Daarnaast gaat het je niks aan, waarom mensen langer wachten met kinderen krijgen. Dat is hun zaak, the end.

4. “Goh, alweer een jongen. Wilde je niet liever een meisje? Wat vind je man hiervan?” (Dit kan natuurlijk ook omgekeerd.) Lieve mensen, zwangere vrouwen zijn over het algemeen heel tevreden met wat ze krijgen toebedeeld. Maar als dit niet zo is en ze hoopten inderdaad vurig op een meisje na een (of twee) jongens, dan is het natuurlijk mega awekward om dit midden in de Appie te gaan bespreken. Sterker nog, ze willen dit helemaal niet met je bespreken, want ze schamen zich hier vaak voor. Gender dissapointment is real en hier rust nog ene enorm taboe op. Dus vraag dit soort dingen gewoon niet. Het is vrijpostig en onnodig, als je het mij vraagt. Natuurlijk moeten dit soort dingen uit de taboesfeer gehaald worden, maar dat doe je niet door moeders die je amper kent zo voor het blok te zetten.

5. “Hoezo heb jij hulp in de huishouding? Ik deed dit gewoon allemaal zelf toen ik zwanger was.” Dat is heel knap van je, echt chapeau! Maar sommige moeders hebben een heel drukke baan, een gezin en kampen vaak met allerlei zwangerschapskwalen waardoor ze eigenlijk blij zijn als ze de dag fatsoenlijk doorkomen. Dus die hebben even een extra paar handen nodig die ze helpt met het huishoudelijke gebeuren. Dit kan van alles zijn: een oppas, een schoonmaakster, een nanny etc. En dat is helemaal prima. Leven en laten leven!

Zwanger en geen roze wolk?

Herken je bovenstaande en zit je niet op een roze wolk tijdens de zwangerschap? Zie je op tegen de bevalling en weet je niet hoe je hier mee om moet gaan? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen!

[:en]We kennen ze allemaal. Het type mens, wat altijd ergens iets over te zeggen heeft. Ben je te dik, dan is het niet goed. Val  je teveel af, krijg je daar weer commentaar op. Maar niks houdt de gemoederen zo bezig, als een zwangere vrouw, lijkt het wel. Ik vind het fascinerend en tegelijkertijd plaatsvervangend beschamend, wat mensen er allemaal uitflappen tegen deze zwangere vrouwen. Hier komen de vijf dingen die je nooit tegen een zwangere moet zeggen:

  1. “Wat ben je dik!” Werkelijk, wie dat nog tegen een zwangere durft te zeggen, verdient een knietje. Zo vertelde een cliënt mij ooit, dat ze een buurvrouw had, die haar er constant aan herinnerde, dat ze zo’n grote buik had en hoe ze dat dan voor zich zag tegen het einde van de zwangerschap. Zo onaardig! En vooral: zo onnodig. Laat die zwangere vrouwen met rust of geef ze een leuk compliment.

  1. “Weet je zeker dat het geen tweeling is?” Ja, dat weten moeders vrij zeker, hoor! Ze krijgen namelijk een heel uitgebreide echo, waarin meerdere malen en op verschillende manieren wordt gecheckt, dat het er geen twee zijn.

 

  1. “Je bent wel laat aan kinderen begonnen he? Hoe oud ben je inmiddels? 35 jaar?” Het is niet oke om zulke dingen te zeggen of te vragen. Je weet namelijk helemaal niet wat voor traject deze mama in spe heeft afgelegd. Misschien hebben zij en haar partner en wel vijf jaar over gedaan middels een IVF-traject. Dat is enorm tijdrovend en stressvol. Ten tweede gaat het je niks aan, waarom mensen langer wachten met kinderen krijgen.

 

  1. “Goh, alweer een jongen. Wilde je niet liever een meisje? Wat vind je man hiervan?” (Dit kan natuurlijk ook omgekeerd.) Lieve mensen, zwangere vrouwen zijn over het algemeen heel tevreden met wat ze krijgen toebedeeld. Maar als dit niet zo is en ze hoopten inderdaad vurig op een meisje na een (of twee) jongens, dan is het natuurlijk mega awekward om dit midden in de Appie te gaan bespreken. Sterker nog, ze willen dit helemaal niet met je bespreken, want ze schamen zich hier vaak voor. Dus vraag dit soort dingen gewoon niet. Het is vrijpostig en onnodig, als je het mij vraagt.

 

  1. “Hoezo heb jij hulp in de huishouding? Ik deed dit gewoon allemaal zelf toen ik zwanger was hoor.” Dat is heel knap van je, echt chapeau! Maar sommige moeders hebben een heel drukke baan, een gezin en kampen vaak met allerlei zwangerschapskwalen waardoor ze eigenlijk blij zijn als ze de dag fatsoenlijk doorkomen. Dus die hebben even een extra paar handen nodig die ze helpt met het huishoudelijke gebeuren. Dit kan van alles zijn. En dat is helemaal prima. Leven en laten leven!

 

Ben je zwanger en erger jij je ook zo, aan de opmerkingen van andere mensen? Laat je anekdote in de comments onder het artikel achter. Ik ben heel benieuwd!

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk