Bevallen in de winter

October 27, 2016

Bevallen in de winterperiode

eenzaamheid, geen roze wolk, het moederschap, lifecoach moeders, mama's, Postnatale depressie, zelfvertrouwen

Bevallen in de winterperiode. Laten we er eerlijk over zijn, het is niet de makkelijkste periode om te bevallen of in het kraambed te liggen. Bevallen in de lente, zomer of zelfs nazomer, is een stuk fijner. Dan kan je lekker naar buiten met je spruit. De wandelingen die ik in de lente na de geboorte van mijn kindje maakte, waren talloos. Zonder jas naar buiten, de zon op je gezicht, echt heerlijk. Maar wat als je in de late herfst, of zelfs midden in de winter moet bevallen? Dan is er geen fijne temperatuur die je buiten opwacht. Nee, dan is het vaak intens koud, regenachtig en als je pech hebt, ook nog eens super glad. Dan kijk je er niet echt naar ut om naar buiten te moeten. Dan blijf je liever binnen. Fijn, cocoonen met je nieuwbakken baby en partner. Gezellig onder een kleedje op de bank, zippend van een kopje thee of warme chocomel.
Daar zit nou net het gevaar, je blijft dus binnen.

Zo veel, dat je als net bevallen mama op een gegeven moment nogal geïsoleerd raakt van de rest van de wereld. Als je dan al niet op een roze wolk zit na de bevalling, helpt dat natuurlijk niet mee. Want post partum depressie mama’s zijn vaak geneigd om van alles te gaan vermijden. Naar buiten gaan, gezelschap opzoeken, leuke dingen doen. En juist van die dingen, knap je enorm op. Vermijdingsgedrag bij net bevallen moeders is iets wat ik in de praktijk veel tegenkom. Logisch want als je je al niet happy voelt, ga je het liefst alles uit de weg wat niet aangenaam voelt. Het is niet gek, dat je vermijdend gedrag vertoont. Het is wel erg, als je daardoor verder de somberheid wordt in getrokken. Dat is zonde en niet nodig.
Terwijl afleiding, in welke vorm dan ook, juist zo goed kunnen helpen om uit je dip te komen.
Of je nu een postnatale depressie hebt na de bevalling, of gewoon een enorme winterdip, dat maakt niet uit. Voor beiden geldt hetzelfde: ga toch naar buiten. Trek je dikste trui en je fijnste jas aan, wikkel je sjaal om je hoofd, zet een muts en desnoods extra oorwarmers op. Als het te koud is, laat je je kindje even bij je man of een oppas, maar ga naar buiten! Maak een fijne wandeling, met een vriendin of juist lekker alleen. Snuif de koude lucht op, kijk om je heen en beloon jezelf daarna met een lekker lunch met diezelfde vriendin of ga even lekker shoppen. Hoe dan ook, kies ervoor om jezelf niet langer te isoleren, omdat het geen lekker weer is, of omdat je gewoon nergens zin in hebt. Kies er wel voor, om de uitdaging aan te gaan, trek jezelf uit die comfortzone en ga er op uit. Je hoeft van mij echt niet uren buiten te gaan schaatsen, totdat je tenen er bijna af vriezen. Maar kijk wat voor jou haalbaar is.
Wil je hulp bij het overbruggen van deze lastige periode? Kijk dan op: http://bit.ly/203OSnc. Samen werken we aan je positieve herstel, zodat je je weer fijn en zelfverzekerd voelt.

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk