Vaders

March 16, 2016

Help! Mijn man doet niks![:en]Help mijn man is…vader

baby's, coach, geen roze wolk, kinderen, lifecoach moeders, Luie papa's, mama's, partner, relatie, Vaders

Je herkent dit beeld vast van televisie of social media: de blije vader die zijn kindje stevig in zijn armen houdt en er de hele dag mee rondsjouwt door het huis. Niks is hem te veel. Ondertussen geeft hij de baby een flesje zodat mama even kan dutten en als kers op de taart gaat hij ook nog boodschappen doen met de baby in de draagzak. Mooi plaatje, toch? Helaas is dit niet voor elke moeder realiteit. Sommige moeders hebben vaders in huis die niet zo vaak thuis zijn door hun drukke baan. Of papa’s die wel thuis zijn, maar vrijwel geen vinger uitsteken. Andere moeders hebben zelfs helemaal geen vaderfiguur in beeld en doen echt alles helemaal zelf. Er zijn natuurlijk genoeg papa’s die zich vol toewijding op het vaderschap storten. Die de mama’s bij alles ondersteunen. Niks is hen teveel. Ze koken, doen de was en doen na hun drukke werkdag de baby nog even in bad. Maar wat als dit niet zo is?

Help, mijn man is…vader!

Wat als de vader tijdens de kraamweek nog wel te porren was voor het verschonen van een luier, maar zodra de kraamzorg de deur achter zich dicht heeft getrokken denkt: ‘Zo, dit kan je nu wel zelf toch? Succes ermee! Ik ga even wat voor mezelf doen. Ciao!’ Ik hoor vaak verhalen over vaders die er ‘s nachts niet uit willen, omdat ze dag erna een drukke werkdag hebben. Papa’s die geen was uit de wasmachine kunnen halen, laat staan opvouwen. Vaders die nog nooit een pan pasta gekookt hebben. Ik hoor in mijn praktijk regelmatig dit soort verhalen van moeders. Deze mama’s zitten met hun handen in het haar. Want wat moet je met een vader die niks wil doen? Die alles teveel moeite vindt en jou als moeder niet op waarde schat? Die alles wat jij doet als vanzelfsprekend vindt en geen waardering uit voor wat jij allemaal doet voor jullie gezin?

Ga het gesprek aan met elkaar

Mijn tip is: ga de dialoog aan. Communicatie is ontzettend belangrijk in een relatie! Zeg hoe je je voelt, als jij alles in je eentje moet doen en hij er amper voor jullie is. Vertel wat het met je doet en welke emoties je hierbij voelt. Je kwetsbaar opstellen klinkt misschien heel eng, maar in een relatie is dit essentieel. Je partner kan aan de buitenkant niet zien, wat er zich in jouw hoofd allemaal afspeelt. En hoe duidelijk het voor jou ook mag zijn, dat is het voor een man vaak niet. Echt niet. Het lijkt voor jou als moeder soms wel of de vaders oogkleppen op hebben. Maar is dit echt zo? Vaak is het een kwestie van een verschil van denken en communiceren. Een voorbeeld: waar vrouwen na een huilbui gewoon lekker geknuffeld willen worden en getroost, gaan de mannen vaak met praktische ideȅen aan de gang. Iets waar vrouwen over het algemeen helemaal niet op zitten te wachten. Deze mama’s willen gewoon aangehoord en getroost worden met lieve woorden. Zo zijn er nog veel meer andere voorbeelden die ik je zou kunnen geven. Mannen en vrouwen denken en communiceren nou eenmaal op een ander niveau.

Gratis kennismaken

Natuurlijk zijn er uitzonderingen op deze regel en gelukkig zijn niet alle vaders zo. Mocht je nu denken: ik herken me in dit verhaal en zou hier graag eens over van gedachten willen wisselen: kom dan gratis kennismaken via info@froufroubegeleiding.nl![:en]Je herkent dit beeld vast van t.v.of social media: de blije vader die zijn kindje stevig in zijn armen houdt en er de hele dag mee rondsjouwt door het huis. Niks is hem te veel. Ondertussen geeft hij de baby een flesje zodat mama even kan dutten en als kers op de taart gaat hij ook nog boodschappen doen met de baby in de draagzak. Mooi plaatje, toch? Helaas is dit niet voor elke moeder realiteit. Sommige moeders hebben vaders in huis die niet zo vaak thuis zijn door hun drukke baan. Andere moeders hebben zelfs helemaal geen vaderfiguur in beeld en doen echt alles helemaal zelf.

Er zijn vaders die zich vol toewijding op het vaderschap storten. Die de moeders bij alles ondersteunen. Niks is hen teveel. Ze koken, doen de was en doen na hun drukke werkdag de baby nog even in bad. Maar wat als dit niet zo is? Wat als de vader tijdens de kraamweek nog wel te porren was voor het verschonen van een luier, maar zodra de kraamzorg de deur achter zich dicht heeft getrokken denkt: ‘Zo, dit kan je nu wel zelf he? Succes ermee! Ik ga even wat voor mezelf doen. Adieu!’ Ja, dit gebeurt echt. Ik hoor regelmatig dit soort verhalen en moeders zitten met hun handen in het haar. Want wat moet je met zo’n vader die niks wil doen?

Mijn tip is: ga de dialoog aan. Communicatie is ontzettend belangrijk in een relatie! Zeg hoe je je voelt, als jij alles in je eentje moet doen en hij er amper voor jullie is. Vertel wat het met je doet en welke emoties je hierbij voelt. Je kwetsbaar opstellen klinkt misschien heel eng, maar in een relatie is dit essentieel. Je babydaddy kan aan de buitenkant niet zien, wat zich in jouw hoofd allemaal afspeelt. En hoe duidelijk het voor jou ook mag zijn, dat is het voor een man vaak niet. Echt niet. Het lijkt voor jou als moeder soms wel of de vaders oogkleppen op hebben. Is dit wel echt zo? Vaak is het een kwestie van verschil van denken en communiceren. Een voorbeeld: waar vrouwen na een huilbui gewoon lekker geknuffeld willen worden en getroost, gaan de mannen vaak met praktiche ideȅen aan de gang. Iets waar de vrouwen dan helemaal niet op zitten te wachten, die willen gewoon gehoord worden en getroost met lieve woorden. Zo zijn er nog veel meer andere voorbeelden die ik je zou kiunnen geven. Mannen en vrouwen denken en voelen nou eenmaal op een andere manier.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen op deze regel en gelukkig zijn niet alle vaders zo. Mocht je nu denken: ik herken me in dit verhaal en zou hier graag eens over van gedachten willen wisselen: kom dan gratis kennismaken met Frou Frou Coaching en samen gaan we ermee aan de slag!

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk