Piekeren, slaapgebrek

November 19, 2019

Veel moeders moeten enorm wennen aan het moederschap en piekeren veel

geen roze wolk, het moederschap, mama's, moeders, Postnatale depressie, zelfvertrouwen

Hoe je als mama kan stoppen met piekeren

Als je net moeder bent geworden, weet je vaak niet wat je overkomt. Je hebt ineens de zorg over dit kleine baby’tje en je kijkt vol verwondering naar dit kleine wurmpje in je armen. Tegelijkertijd ben je net bevallen en moet je al dit natuurgeweld nog verwerken. Bevallen is geen kattenpis, dus het kost tijd om dit te te verteren. Niet alleen lichamelijk, maar ook het mentale stuk is belangrijk. Tijdens de bevalling, laat je de vrouw achter je die je ooit was en krijg je een nieuwe identiteit. Ineens ben je niet meer gewoon “Tilda”, maar ben je “mama Tilda.” Dat is een enorm verschil.

Enorm wennen

Daarnaast heb je ineens de enorme verantwoordelijkheid voor je kindje en moet je die nieuwe rol nog helemaal zien te omarmen als moeder. Niet gek dus, dat veel moeders enorm moeten wennen, zo na de bevalling. Sommige van deze mama’s krijgen last van slapeloze nachten (ja ook als de baby slaapt) en hebben ineens veel angsten en sombere gedachten. Dit resulteert vaak in een hoop gepieker. Drie keer raden wanneer dat gepieker plaatsvind? Juist, als iedereen lekker ligt te slapen, ’s nachts. Terwijl jij rust als mama juist zo hard nodig hebt.

Veel moeders piekeren

Piekeren is een van de meest voorkomende klachten onder moeders. Het piekeren zit in ons DNA, zou ik bijna willen zeggen. Ik ken vrij weinig mannen die ’s nachts uren wakker liggen. Ja, misschien wel even, maar de meeste mannen liggen ‘s nachts toch echt lekker te knorren. Moeders piekeren niet alleen veel, ze zien vaak ook een hoop beren op de weg. In mijn praktijk zie ik veel moeders die last hebben van wat ik het “wat-nou-als” syndroom. ‘Wat nou als ik geen goede moeder ben? Wat nou als ik mijn kindje niet goed verzorg? Wat nou als mijn baby daar op latere leeftijd last van krijgt? Wat nou als ik geen aantrekkelijke vrouw meer ben voor mijn partner?’

De lijst is eindeloos en dit gepieker en getwijfel kost enorm veel energie. Energie die je juist zo hard nodig hebt voor je partner en je kindjes. Je gezinsleven gaat boven alles, maar gaat vaak gebukt onder de druk en stress, als een van de ouders niet lekker in hun vel zitten. Het is niet even een kwestie van: ‘als mama goed in haar vel zit, gaat het met de kindjes ook beter.’ Nee, zo zwart wit is het gelukkig niet. Het is met name voor jezelf als moeder heel vervelend, als je constant aan jezelf twijfelt en veel piekert.

Hoe kom je van het gepieker af?

Maar hoe kom je hier dan vanaf? Door te werken aan je zelfvertrouwen. Als je je meer zelfverzekerd voelt, zal je ook minder beren op de weg zien. Omdat je weet, dat je het leven als mama aankan en de dingen die op je pad komen, kan handlen. Daarnaast is grenzen stellen heel belangrijk. Heb je geen zin in maanden kraamvisite? Zeg dan gerust “nee”, als de vrouw van je buurman zijn achterneef langs wil komen. Je ziet deze mensen vrijwel nooit, dus waarom zou je daar je energie aan verspillen? Als je vaker grenzen hebt aangegeven, zal je merken dat dit je een goed gevoel geeft en het dus automatisch vaker willen doen.

Acceptatie is de sleutel

Maar, ook het accepteren van het feit dat je het moederschap niet altijd leuk vindt en bij tijd en wijlen zwaar vindt is belangrijk. Veel moeders willen toch graag voldoen aan de perfecte moeder mythe. Nou, ik zal je uit de droom helpen: de perfecte moeder bestaat niet. Echt niet. Dus streef niet langer naar perfectie maar naar status “goed is ook goed genoeg.” Niemand vraagt van jou om perfect te zijn, dat doe je onbewust vaak zelf. Piekeren werk je in de hand door de lat te hoog te leggen en daar niet aan te kunnen voldoen. Dus wil je minder piekeren of beren op de weg? Leg die lat dan een stuk lager en ga kijken naar wat er wel lukt op een dag. Je hoeft het niet allemaal in een keer goed te doen. Af en toe onderuit gaan is heel normaal. Ook ik faal soms glorieus als moeder, trust me. Lig ik daar ’s nachts wakker van? Nee! Ik lach er tegenwoordig om. Dat kon ik vroeger ook niet, dus ik weet waar je vandaan komt. Maar weet dus: er is een uitweg. Dit gepieker en getwijfel aan jezelf kan tot een einde komen!

Wil je hulp?

Merk je dat je veel piekert en je onzeker voelt als mama? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen als mama en dat je weer lekker in je vel komt te zitten.

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk