Hoe andere moeders mij niet langer frustreren

April 18, 2018

Hoe andere moeders mij niet langer frustreren

baby, frustratie, geen roze wolk, het moederschap, lifecoach voor moeders, mindfulness, Nieuwe rol, onzekerheid, Postnatale depressie, therapeut voor moeders zonder roze wolk, vergelijken, zelfvertrouwen

Op het moment dat je zelf moeder wordt, kijk je vaak op tegen andere, meer ervaren moeders. Je kijkt naar hoe zij hun leven inrichten, hoe ze hun kinderen opvoeden en hoe ze hun werk integreren met hun moederleven. Begrijpelijk, want je bent zelf nog het wiel aan het uitvinden en deze moeders lijken dit alles al getackeld te hebben.

Dit lijkt inderdaad zo,, want schijn bedriegt vaak. Die andere, meer ervaren moeders, doen namelijk ook maar wat. Zij worstelen zich ook door de dagen heen en hope for the best. Het moederschap is namelijk iets, wat met vallen en opstaan verloopt. Geen enkele moeder is perfect, dus ook zij niet, ook jij niet en ik ook niet.

Is dat erg? Welnee! 
Wat ik wel naar vind, is dat sommige moeders menen, alle wijsheid in pacht denken te hebben en dat vaak niet onder stoelen of banken steken op sociale media. Ik vind dat onnodig en vooral erg onaardig. Ik vraag me al tijden hardgrondig af: waarom zouden deze moeders dit doen? Doen ze dit vanuit hun eigen onzekerheid en proberen ze dit via deze weg te verbergen? Of bedoelen ze het goed, maar brengen ze het nogal onhandig? Ik denk dat we het antwoord niet 1,2,3 zullen vinden.

Hoe dan ook, de nieuwbakken moeder, wordt hier niet blij van en vraagt zich af, hoe al die andere moeders dit doen. Door het constante vergelijken met andere moeders op tv en social media, ervaart deze onzekere mama een chronisch gevoel van falen. Alsof ze allerlei vaardigheden mist en tekort doet in haar rol als moeder. Dit gevoel had ik zelf vroeger ook en ik had hier veel moeite mee als kersverse mama.

Je hoeft je niet zo te blijven voelen. Dit constante gevoel van: “ik ben niet goed genoeg . Dit kan je overwinnen. Ik ben hier het levende voorbeeld van. Tegenwoordig, laat ik me graag inspireren door andere moeders. Als ik zo’n goed georganiseerde moeder op Facebook voorbij zie komen, denk ik: Wat handig! Zo ga ik het de volgende keer ook aanpakken! Of als ik een moeder heel rustig en mindful met haar kindjes in de weer zie, neem ik me voor om dit voortaan ook zo te gaan doen. Ik zie het niet langer als aanval op mij persoonlijk of als een gebrek aan mijn kunde als moeder.

Ik voel me vandaag de dag niet langer bedreigd door andere moeders, omdat ik inmiddels weet dat ik goed ben, precies zoals ik ben. Dat ik een goede moeder ben voor mijn kindjes en alles doe om ze een fijn leven te bezorgen. Dit heeft mij inderdaad tijd en moeite gekost, maar eenmaal daar, voelt dat heerlijk.

Wil je ook hulp bij het (her)vinden van meer zelfvertrouwen? Ben je het zat om je steeds zo machteloos en gefrustreerd te voelen? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Samen werken we hieraan!

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk