postpartum depressie, moeders, na de bevalling

May 25, 2016

Postnatale depressie: delen is helen

geen roze wolk, groepsgesprekken, het moederschap, lifecoach moeders, mama's, onzekerheid, Postnatale depressie

Je hoeft niet alleen door ene postpartum depressie heen te gaan

Als je je midden in een postpartum depressie bevindt, lijkt het vaak alsof je alleen op de wereld bent. Je kan je niet voorstellen dat er ooit een andere moeder is geweest die zich net zo rot voelt, als jij op dit moment. Je kunt je overigens ook niet voorstellen dat er ooit iemand zal zijn, die weet wat jij nu precies doormaakt. Beiden zijn niet waar, kan ik je vertellen. Want allereerst: zijn er jou al velen moeders voorgegaan op het pad van de grijze wolk. Sterker nog: een op de tien vrouwen krijgt een postnatale depressie, maar een op de drie moeders zitten niet op die fameuze roze wolk. Een op de drie! Dat betekent, dat als je rondloopt op straat, een op de drie moeders die je tegenkomt, dezelfde klachten heeft of had die horen bij een postnatale depressie. Voel je je nu iets minder eenzaam in je gevoel? Ja? Fijn! Ten tweede begrijp ik als geen ander hoe je nu voelt, omdat ik het zelf heb meegemaakt. Ik was die moeder zonder roze wolk. Ik was die mama die huilend en wiegend op de badkamervloer zat, zichzelf afvragend of ik wel een goede moeder was voor mijn baby.

Mindful mama

Op het moment dat je na de bevalling niet lekker in je vel zit, is dat niet alleen vervelend voor jouzelf, maar ook  voor je partner en jullie als gezin. Het is daarom heel belangrijk om te gaan praten over je donkere gedachten en emoties. Ik zie veel moeders  in mijn praktijk die het opkroppen, die het voor zich houden. Uit angst dat ze gelabeld worden als slechte moeder. Het schuldgevoel en de schaamte is niet van de lucht en dit maakt de niet zo roze wolk alleen maar erger.  Voor de niet zo roze wolk moeders is er ook goed nieuws. Ik heb namelijk de “Mindful Mama sessies” ontwikkeld binnen Frou Frou Begeleiding. Deze bijeenkomsten zijn speciaal voor moeders die er net zoals jij en ik, geen snars aan vonden, zo net na de bevalling. Die niet op een roze, maar een grijze donderwolk zaten of nog steeds zitten. Want als je geen hulp krijgt voor je postnatale depressie, kan deze vanzelf opklaren. Maar, dan is de kans op herhaling vele malen groter, dan als je adequate hulp krijgt. En nog vervelender: bij je tweede kindje is de kans dusdanig aanwezig dat je nog ergere symptomen krijgt. Ik zeg dit niet, om je bang te maken. Ik zeg dit, omdat ik je bewust wil laten worden van de opties die je hebt. Je hoeft namelijk niet alleen door een postpartum depressie heen te gaan. Liever helemaal niet, zelfs.

Keep it simple

Het is eigenlijk heel simpel. Optie A: je doet alsof het prima gaat en gaat op de oude manier verder. Je zoekt geen hulp en blijft je de komende maanden nog steeds rot voelen. Dit lijkt op het eerste gezicht vaak de makkelijkste optie, want je rauwe emoties delen voelt vaak beangstigend. Maar daardoor verandert er niks en blijf je je zo rot voelen. Of optie B: je gaat, net als ik toendertijd, met iemand praten. Of met meerdere mensen tegelijk. Want dat is waar de groepsbijeenkomsten over gaan bij Frou Frou Begeleiding. Je kan bij mij volledig jezelf zijn in een veilige en vertrouwde omgeving. Je mag je gevoelens, je verhalen, je gedachten delen met mij en als je daarvoor openstaat, ook in groepsverband. Dus met andere mama’s, die ook op zoek zijn naar de roze wolk en hem maar niet lijken te vinden.

Ik weet hoe spannend dit is

Er is niks spannender, dan je diepste gevoelens of gedachten te delen met mensen die je niet kent. Trust me, I know! Alleen, is het zo belangrijk dat je de langere termijn visie vasthoudt. Want, het delen van emoties en herkenning vinden in de verhalen van andere moeders, gaat ervoor zorgen dat je je weer “normaal” voelt. Dat je inziet, dat je niet de enige bent, die zich zo voelt na de geboorte van je kindje. Geloof me, als ik zeg: dat het voor mij een van de grootste drijfveren is geweest om uit mijn postpartum depressie te komen. Naast de gesprekken die ik had met mijn therapeute toendertijd, vond ik de open en eerlijke verhalen van andere moeders zo fijn om naar te luisteren. Het heeft mijn herstelproces zoveel goed gedaan! Ik gun jou dit ook enorm en daarom wil ik je vragen: herken je je in bovenstaande verhaal en wil je ook uit die negatieve spiraal komen? Wil je weer lekker in je vel komen te zitten en goed slapen ’s nachts? Meld je dan aan via: info@froufroubegeleiding.nl.

 

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk