als de dagen zo donker zijn als de nacht

March 22, 2017

Wanneer je gedachten als moeder zo zwart zijn als de nacht

baby's, eenzaamheid, gedachten, geen roze wolk, lifecoach moeders, mindfulness, moeders, nieuwbakken moeder, onzekerheid, Postnatale depressie, schaamte

Op het moment dat je als moeder in een postpartum depressie bent beland, dan kan je je maar moeilijk voorstellen, dat er ooit weer licht gloort aan de horizon. Als je ergens onderin de put bungelt, is het lichtpunt nog nooit zo ver weg geweest. Dus is het zaak, dat je hulp zoekt. Want, in je eentje zo’n depressie aangaan, is eigenlijk niet te doen. Ten eerste, verergeren je klachten en gaan je donkere gedachten en emoties met rasse schreden vooruit. Daarnaast werk je eenzaamheid en isolatie in de hand. Als je vervolgens je gedachten niet durft te delen en je je depressie voor de buitenwereld verbergt, zal je je als moeder erg geïsoleerd en alleen voelen. Dit verergert de depressie vervolgens weer en zo beland je in een negatieve spiraal, waar je moeilijk alleen uit kunt komen.

Maanden alleen rondgelopen

De meeste moeders die ik zie in mijn praktijk, hebben er maanden over gedaan om de eerste stap richting hulp te zetten. Sommigen hebben een poging gedaan, maar kregen geen of de verkeerde hulp. Uitspraken van huisartsen, consultatiebureaus of andere hulp professionals als: ”Tja, alle nieuwbakken moeders hebben het zwaar.” Of: “Ach, alle baby’s huilen nu eenmaal veel.” Ze zijn niet op twee handen te tellen. Ik vind dit soort uitspraken onbegrijpelijk. Dan heeft deze depressieve moeder eindelijk de moed gehad, om het tegen iemand te uitten en wordt haar gevoel totaal niet serieus genomen. Vervolgens keert deze moeder totaal ontmoedigd huiswaarts en durft ze het een volgende keer veel minder makkelijk open te gooien. Want, wie gaat er na zo’n deceptie nog moedig haar verhaal zitten vertellen?

Schuldgevoel XXL

Als de moeders die ik zie in mijn praktijk, dan eindelijk die eerste stap hebben genomen om uit hun depressie te komen, schamen ze zich zo voor hun donkere gedachten en gevoelens, dat ze het maar mondjesmaat durven te vertellen. Het schuldgevoel overheerst zo enorm, dat ze zich afvragen of ze wel een goede moeder zijn. Ze voelen zich verloren. De depressie heeft hen totaal overgenomen. Stukje bij beetje, als een sluipschutter. Voordat je het door hebt, zit je er midden in en er is niks wat je daar tegen had kunnen doen. Als je bovenstaande herkent lieve mama, weet dat je geen slechte moeder bent als je het moederschap niet altijd even leuk vindt. Dit mag er zijn en ooit gaat dit voorbij, echt!

Een grijze donderwolk is geen keuze

Een depressie overkomt je. Daar kies je niet voor. Het is geen kwestie van “even de schouders eronder zetten” of “uit de slachtofferrol kruipen.” Niks van dit alles. Maar er is ook goed nieuws. Want je kan er wel van alles aan doen om er vanaf te komen. Je kan met een coach of therapeut gaan praten die jou aanspreekt en bij wie je een goed gevoel hebt. Daarnaast zijn er groepssessies met moeders die in hetzelfde schuitje zitten als jij. Waar je steun kunt vinden en herkenning in deze moeilijke periode in je leven. Ik heb zelf een boek geschreven “Toen kreeg ik weer lucht” (en de Engelse vertaling “This Is Post Partum.” Mijn boeken kunnen je helpen om uit het ergste dal te komen. Daarnaast biedt mindfulness vaak ook een grote uitkomst, als je een postpartum depressie hebt. Het is geen gezweef of geitenwollensokken gebeuren. Het is juist enorm down to earth en heel praktisch. Je leert op een andere manier naar jezelf en het leven kijken en zal bewuster leren leven. Zodat je donkere gedachten eerder opspoort en kan laten gaan.

Wil je hulp?

Lieve mama: je hoeft deze grijze wolk niet in je eentje te overwinnen. Er is iemand die precies weet hoe jij je nu voelt. En ik kan je helpen! Met alles wat ik in me heb! Heb jij moeite om je donkere gedachten en emoties te handlen en wil je hulp? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl

 

[:en]Op het moment dat je in een postpartum depressie zit, dan kan je het maar moeilijk voorstellen, dat er ooit weer licht gloort aan de horizon. Als je ergens onderin de put bungelt, is het lichtpunt nog nooit zo ver weg geweest. Dus is het zaak, dat je hulp zoekt. Want in je eentje zo’n depressie aangaan, is niet te doen. Ten eerste, verergeren je klachten en gaan je donkere gevoelens met rasse schreden vooruit. Daarnaast werk je eenzaamheid en isolatie in de hand. Als je vervolgens je gedachtes niet durft te delen en je je depressie voor de buitenwereld verbergt, zal je je als moeder erg alleen voelen. Dit verergert de depressie vervolgens weer en zo is het einde zoek.

De meeste moeders die ik zie in de praktijk, hebben er maanden over gedaan om de eerste stap richting hulp te zetten. Sommigen hebben het wel eerder gedaan, maar kregen geen of de verkeerde hulp. Uitspraken van huisartsen, consultatiebureau’s of andere hulp professionals als: ”alle nieuwbakken moeders hebben het zwaar. ”Of: “ja, alle baby’s huilen veel.” Ze zijn niet op twee handen te tellen. Ik vind dit onbegrijpelijk. Dan heeft deze depressieve moeder eindelijk de moed gehad, om het tegen iemand te uitten en wordt ze keihard terug die put in geduwd. Want wie gaat daarna nog fijn haar verhaal zitten vertellen?

Als de moeders die ik zie, dan eindelijk die stap hebben genomen om uit hun depressie te komen, schamen ze zich zo voor hun donkere gedachten en gevoelens, dat ze het mondjesmaat vertellen. Het schuldgevoel overheerst zo enorm, dat ze zich afvragen of ze wel een goede moeder zijn. Ze voelen zich verloren. De depressie heeft hen totaal overgenomen. Stukje bij beetje, als een sluipschutter. Voordat je het door hebt, zit je er midden in en er is niks wat je daar tegen had kunnen doen.

Een depressie overkomt je. Daar kies je niet voor. Het is geen kwestie van even de schouders eronder zetten of uit de slachtofferrol kruipen. Niks van dit alles. Maar er is ook goed nieuws. Want je kan er wel van alles aan doen om er vanaf te komen. Zo verschijnt binnen nu en zes weken mijn boek. Dit boek gaat je helpen om uit het ergste dal te komen. Daarnaast biedt mindfulness een grote uitkomst, als je een postpartum depressie hebt. Het is geen gezweef of geitenwollensokken gebeuren. Het is juist down to earth en heel praktisch. Je gaat op een andere manier naar jezelf en het leven kijken en zal bewuster leren leven. Je hoeft deze depressie niet in je eentje te doorstaan. Er is iemand die precies weet hoe jij je nu voelt. En ik ga je helpen! Met alles wat ik in me heb.

Heb jij moeite om je donkere gedachten en emoties te handlen en wil je hulp? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl

 

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk