7 manieren om beter je grenzen aan te geven

February 22, 2017

7 tips om je grenzen beter aan te geven

bewustwording, geen roze wolk, Grenzen, het moederschap, lifecoach moeders, Postnatale depressie, Verontschuldigen, voor jezelf opkomen, zelfvertrouwen

Er zijn van die momenten in je leven, waar op je achteraf denkt: had ik toen maar wat terug gezegd. Of: was ik toen maar assertiever geweest. Hoe komt het toch, dat wij vrouwen (en sommige mannen) het zo lastig vinden om onze grenzen aan te geven? Waarom vinden wij het woordje “nee” zo lastig om uit te spreken? Sterker nog, de meeste mama’s die ik zie in de praktijk, voelen ook nog eens een grote behoefte om uit te leggen, waarom ze nee zeggen. Eigenlijk is dit helemaal niet nodig, want het woordje “nee” is in principe al voldoende. Je hebt antwoord gegeven, de teerling is geworpen, schluss. Ik geef je daarom graag tips, om beter je grenzen aan te geven, gewoon omdat je leven er een stuk makkelijker en vooral: een stuk leuker door wordt.

  1. Leer te luisteren naar je gevoel en volg dit vervolgens. Dus als jij intuïtief al aanvoelt, dat wat er van je gevraagd wordt niet oké is of over je grenzen heen gaat, zeg dan nee. Je voelt dit unheimische gevoel niet voor niets en het is heel belangrijk om op dat moment je gevoel te volgen en je grenzen aan te geven aan die ander.

2. Wees niet bang om anderen teleur te stellen. Het vergt moed om je grenzen aan te geven. Omdat je vaak van te voren al in kan schatten, wat het met de andere partij zal doen.  Dus ga je je zorgen maken om de reactie of het gevoel van de ander. Hoe lief en begrijpelijk dit ook is, toch is het belangrijk om nee te zeggen, omdat jij anders teleurgesteld zal raken in jezelf.

3. Echt niemand zal zo goed voor jou zorgen, als jijzelf. Dus als jij al niet voor jezelf opkomt, wie zal het dan wel doen? Zet jezelf dus ten allen tijden op de eerste plek. Neem het heft in eigen handen, mama! Oefen eerst eens in minder lastige situaties. Een afspraak met een vriendin verzetten of afzeggen, is bijvoorbeeld minder ingewikkeld dan je grenzen aangeven ten opzichte van je manager.

4. Leer afstand te nemen van mensen en situaties die jouw welbevinden en rust belemmeren. Stel jezelf eens de vraag: geeft het me energie of zuigt het me juist leeg? Als je merkt dat jouw normen en waarden en je zelfrespect worden verstoord in bepaalde situaties. Of dat je uit balans wordt gebracht door ontmoetingen met bepaalde vrienden of familieleden, denk dan eens goed na. Is dit het echt waard? Of verdien je beter? Durf hier keuzes in te maken!

5. Je leert aan andere mensen hoe ze je mogen behandelen, door wat jij zelf toestaat. Dus als jij op tijd zegt: stop, tot hier en niet verder, zullen mensen hier respect voor hebben.  Ze zullen denken: zo met haar valt niet te sollen en zullen je met een gelijkwaardige houding benaderen. Doordat je steeds meer voor jezelf opkomt en merkt dat anderen daar goed op reageren, zal je gevoel van eigenwaarde hierdoor versterkt worden. Oefening baart kunst dus!

6. Probeer dingen niet voor een ander in te vullen. Denk niet: ze zullen me wel een enorme zeurpiet vinden, als ik dit niet wil doen. Ten eerste weet je niet wat een ander denkt, je hebt immers geen glazen bol. Ten tweede: stel dat die andere je een zeurpiet zouden vinden (wat zeer onwaarschijnlijk is). Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Vaak gebeurt er namelijk helemaal niks. Dit soort gedachten stellen moeders vaak gerust, dus herhaal deze zo nodig een paar keer.

7. Stop met door iedereen aardig gevonden te willen worden. Het is iets wat wij mama’s bijna allemaal doen: please gedrag vertonen om meer in de smaak te vallen bij anderen. Het is energie slurpend en een aanslag op je zelfvertrouwen. Als jij jezelf gaat accepteren zoals je bent en oprecht van jezelf leert houden, zal je minder geneigd zijn om dit te doen. Omdat je weet wat je waard bent!

Herken je bovenstaande en wil je werken aan meer evenwicht in je leven? Wil je meer zelfvertrouwen en leren hoe je jezelf kan accepteren precies zoals je bent? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Samen gaan we werken aan betere grenzen stellen en jouw gevoel van welbevinden vergoten, betere grenzen stellen en jouw gevoel van welbevinden vergoten.

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk