Ga het gesprek aan met een PND mama

February 8, 2017

Herken een postnatale depressie bij je vriendin

Angsten, geen roze wolk, het moederschap, lifecoach moeders, mama's, moeders, nieuwbakken moeder, Postnatale depressie, schaamte

Vroege herkenning van een postnatale depressie is super belangrijk. Omdat de moeder in spe, gebaat is om zo snel mogelijk adequate hulp te krijgen. Als je een nieuwbakken  moeder in je vriendinnengroep hebt, kijk dan eens goed. Zie je dat ze vastloopt of duidelijk niet op een roze wolk zit? Probeert je vriendin dit via omwegen aan jou en haar omgeving duidelijk te maken? Geeft ze non-verbale signalen af, dat het niet goed met haar gaat? Als het antwoord op deze vragen ja is: ga dan het gesprek met haar aan! Het is voor sommige mama’s die tegen een postnatale depressie aan zitten namelijk vaak heel moeilijk om dit te vertellen. Ze voelen een enorme drempel om hierover te beginnen. Omdat ze zich enorm schamen over wat ze allemaal denken en voelen. Daarnaast voelen ze zich ook nog eens ontzettend schuldig tegenover hun kindje, hun man en hun gezin, omdat ze zich niet over the moon voelen.

Vraag door

Sommige moeders proberen het duidelijk te maken door voor jou wellicht omslachtige opmerkingen als: ‘Ik ben zo moe, ik weet niet of ik het wel goed aanpak, ik wil zo graag een nacht goed slapen.’ Dit zijn vaak al signalen, die je als gesprekspartner aan het denken moeten zetten. Vraag door aan je vrouw, vriendin, partner, buurvrouw, enzovoort. Vraag wat ze hiermee bedoelen, zonder hen woorden in de mond te leggen. Toon compassie en begrip en zorg dat ze aangemoedigd worden om hun kwetsbare ziel open te leggen.
Als het gesprek nog niet op gang is gekomen, zou je kunnen starten met: ‘Ik merk dat je de laatste tijd wat prikkelbaar bent. Klopt dat?’ Hiermee gooi je de boel open, zonder dat je er een oordeel op plakt. Je zou ook kunnen zeggen: ‘Is er iets wat ik voor je kan doen? Hoe kan ik je helpen? Je kunt me alles vertellen.’ Moedig deze mama aan in zo’n gesprek, maar forceer niets. Het is belangrijk dat je haar geen woorden suggestieve vragen stelt, maar ze moet tegelijkertijd wel aangemoedigd worden om te gaan praten. Best ingewikkeld als je dit niet gewend bent, maar stel het hogere doel voorop: deze moeder moet haar ei kwijt en jij kunt haar helpen. Door een gesprek aan te gaan en haar te ondersteunen.

Wees een luisterend oor

Het is voor de moeder zonder roze wolk ontzettend belangrijk dat ze zich gehoord voelt in dit soort donkere tijden. De gedachten die ze heeft, circuleren vaak non-stop rond in haar hoofd en als ze dan een uitlaatklep heeft gevonden bij jou, is dit heel waardevol. Je biedt haar namelijk de mogelijkheid om te ventileren, in een tijd waarin alles om haar baby draait.  De meeste visite vraagt honderduit naar de baby: hoe slaapt je kindje, peet hij goed, zelfs alle vormen en kleuren omtrent de poeluiers komen aan bod. Maar het moet ook om de nieuwbakken mama draaien en om hoe zij zich voelt. Echt voelt. Niet de buitenwereld versie. Jij als partner, vriendin, collega, kan zoveel voor zo’n mama betekenen.

Zoek hulp!

Dus ga het gesprek aan met deze PND mama! Vraag door, als je merkt dat ze ontwijkende antwoorden geeft. Vertel eventueel ook hoe het voor jou was, toen je net moeder was geworden. Dat geeft niet alleen ondersteuning, maar ook herkenning.  Steun haar waar je kan en toon begrip en compassie. Het kan zijn dat je je na dit gesprek zorgen maakt of dat je denkt: mijn mama vriendin heeft dringend professionele hulp nodig. Het kan ook voorkomen dat je hier aan denkt, maar twijfelt of dit de juiste beslissing is voor je partner, vriendin of buurvrouw.  Spreek dit ook uit naar je vriendin en vraag of je hulp in mag schakelen. Neem dan contact met mij op via info@froufroubegeleiding.nl of bel: 06-40826534![:en]Als je een (net bevallen) moeder in je omgeving hebt, die vastloopt, die duidelijk niet op een roze wolk zit, of dit via omwegen duidelijk probeert te maken dat het niet goed met haar gaat: ga dan het gesprek aan. Het is voor sommige mama’s die tegen een postnatale depressie aan zitten namelijk vaak heel moeilijk om dit te vertellen. Omdat ze zich enorm schamen over wat ze allemaal denken en voelen. Daarnaast voelen ze zich ook nog eens enorm schuldig tegenover hun kindje, hun man en hun gezin, dat ze zich niet over the moon voelen.

Sommige moeders proberen het duidelijk te maken door voor jou wellicht omslachtige opmerkingen als: ‘Ik ben zo moe, ik weet niet of ik het wel goed aanpak, ik wil zo graag een nacht goed slapen.’ Dit zijn signalen, die je als gesprekspartner aan het denken moeten zetten. Vraag door aan je vrouw, vriendin, partner, buurvrouw, enzovoort. Vraag wat ze hiermee bedoelen, zonder hen woorden in de mond te leggen. Toon compassie en begrip en zorg dat ze aangemoedigd worden om hun kwetsbare ziel open te leggen.
Als het gesprek nog niet op gang is gekomen, zou je kunnen starten met: ‘Ik merk dat je de laatste tijd wat prikkelbaar bent. Klopt dat?’ Hiermee gooi je de boel open, zonder dat je er een oordeel op plakt. Je zou ook kunnen zeggen: ‘Is er iets wat ik voor je kan doen? Hoe kan ik je helpen? Je kunt me alles vertellen.’ Moedig deze mama aan in zo’n gesprek, maar forceer niets. Het is belangrijk dat je haar geen woorden in de mond legt, maar ze moet tegelijkertijd wel aangemoedigd worden om te gaan praten. Best een lastig iets, als je dit niet gewend bent, maar stel het hogere doel voorop: deze mama moet haar ei kwijt en jij kunt haar helpen. Door een gesprek aan te gaan.

Het is voor deze moeder ontzettend belangrijk dat ze zich gehoord voelt in dit soort donkere tijden. De gedachten die ze heeft, circuleren vaak non-stop rond in haar hoofd en als ze dan een uitlaatklep heeft gevonden bij jou, is dit heel waardevol. Je biedt haar namelijk de mogelijkheid om te ventileren, in een tijd waarin alles om haar baby draait. Het moet ook om de nieuwbakken mama draaien en om hoe zij zich voelt. Echt voelt. Niet de buitenwereld versie, waar niemand doorheen prikt. Jij als partner, vriendin, collega, kan zoveel voor zo’n mama betekenen.
Dus ga het gesprek aan met deze PND mama! Steun haar waar je kan en toon begrip en compassie. Het kan zijn dat je je na dit gesprek zorgen maakt of dat je denkt: deze moeder heeft dringend professionele hulp nodig. Het kan ook voorkomen dat je hier aan denkt, maar twijfelt of dit de juiste beslissing is voor je partner, vriendin of buurvrouw. Neem dan contact met mij op via info@froufroucoaching.nl.

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk