mindful mama, mindfulness

September 7, 2016

Hoe wordt je een mindful mama?

bewustwording, coach, geen roze wolk, groepsgesprekken, lifecoach moeders, mindful mama, mindfulness, Piekeren, Postnatale depressie, slaapgebrek, slapen

Het bewust worden van je gedachten en bijbehorende emoties, is voor veel moeders geen makkelijke opgave. De een voelt van alles door zijn hoofd en lijf stromen, de ander is zich er amper van bewust, dat zich überhaupt (negatieve) emoties voordoen. De sleutel tot meer bewust worden van je gedachten en gevoelens, kan iedere mama leren. Dus jij ook! De eerste sta is de stap naar een hogere bewustwording. Oftewel: je meer bewust worden van je eigen gedachten. Dus ook degenen die niet helpend zijn of jou een vervelend gevoel geven. Wat goed is om te weten, is dat de gedachte er altijd eerst is, pas daarna volgt de emotie. Ik weet dat veel mama’s het moeilijk vinden om dit alles te overzien.

Opgeslokt door de sleur van alle dag

Als moeder, maar ook als vader wordt je vaak opgeslokt door alle dagelijkse bezigheden. Je baan, je gezin, alle sociale activiteiten en dan ook nog even sporten tussendoor. Logisch, dat je af en toe jezelf even kwijtraakt. Je gaat dan voorbij aan hoe je je eigenlijk diep van binnen voelt. De bewust wording is dan dus ver te zoeken. Ineens vind je jezelf ’s nachts piekerend in bed. De slaap niet kunnen vatten, omdat je hoofd een wervelwind is van gedachten, gevolgd door een nog grotere storm aan emoties. Je denkt: waarom krijg ik mijn hoofd niet stil? Zuchtend draai je je nog maar eens om:  “Ik wil slapen!” Er is niks frustrerender, dan niet kunnen slapen, als je doodmoe bent. En laten we eerlijk zijn, als moeder ben je chronisch moe. Moe komt van moe-der, toch?

Hoe voel ik me nu eigenlijk?

Die bewustwording van de maalstroom aan gedachten, is heel belangrijk. Zodat je deze piekerstroom kan doorbreken en niet meer in je eigen negatieve spiraal terecht komt en dus beter gaat slapen. Want, alleen als je bewust leeft, zal je de moeilijkere perioden in je leven beter aan kunnen. Niet zozeer, omdat je ze makkelijker vindt, maar omdat je veel van de negatieve gedachten die opdoemen in je brein, zal herkennen, erkennen en kan laten gaan. Kortom: het herkennen van niet helpende negatieve gedachten en emoties is stap 1 en stap 2 is: het accepteren en weer laten gaan. Als je jezelf nu voorneemt, om tijdens elk dagdeel, jezelf een keer af te vragen: hoe voel ik me nu eigenlijk? Voel ik me aangenaam, onaangenaam of neutraal?

Laat het even binnenkomen

Laat de vraag even bezinken voor je antwoord geeft. Voel je aangenaam en blij? Geniet daar dan van. Grijp het gevoel met beide handen vast en laat het binnenkomen. Dit is ook van jou, dit pakt niemand je af, dit gelukkige moment. Voel je je neutraal? Ook prima, sta er bij stil. Kom je tot de conclusie dat je je eigenlijk niet zo fijn voelt en zelfs onaangenaam: laat dit dan binnenkomen. Erken het. Hoe het er is gekomen, doet er nu nog niet toe. Omarm het en weet dat het weer voorbij gaat en laat hem vervolgens weer gaan. Je zal merken, dat hoe meer je je richt op de bewustwording van je gedachten en gevoelens, hoe meer je de negativiteit op tijd kan herkennen en ondervangen. Met op tijd bedoel ik: voordat ze een loopje met je nemen en je in hun ban hebben.

Mindfulness is niet zweverig!

Mindfulness heeft ene beetje ene geitenwollensokken imago. Zo zonde, want mindfulness is  niet zweverig, het is juist heel praktisch. Het is down toe art en heeft veel van mijn cliënten en mijzelf ook, heel veel geholpen om de maalstroom aan piekergedachten te stoppen.

Lig jij ook vaak wakker terwijl de rest van je gezin slaapt?

Lig jij ’s nachts ook vaak wakker terwijl de rest van het huis in dromenland is? Voel je je onzeker over het moederschap en of je het allemaal wel goed doet? Wil je een steuntje in de rug en herkenning vinden bij andere moeders die in hetzelfde schuitje zitten als jij? Meld je dan nu aan voor de groepsbijeenkomst via Zoom via info@froufroubegeleiding.nl. We starten over twee weken. Samen werken we aan een groter gevoel van rust en welbevinden en spendeer je je nachten zoals het hoort: slapend.

[:en]Het bewust worden van je emoties, is voor menigeen geen simpele opgave. De een voelt van alles door zijn hoofd en lijf vloeien, de ander is zich er amper bewust van, dat zich überhaupt emoties voordoen. De truc van je bewust maken van je gevoelens, is niet zo simpel. Het is eigenlijk ook geen truc. Het is wel een eerste stap, die mijns inziens, door iedereen gezet zou moeten worden. En dat is de stap naar bewust wording. Bewust worden van je eigen gedachten, wel te verstaan. Want de gedachte komt altijd eerst, pas daarna volgt je gevoel. Het is soms moeilijk te overzien. Als moeder, maar ook als vader wordt je opgeslokt door alle dagelijkse bezigheden. Je baan, je gezin, alle sociale activiteiten en dan ook nog even sporten tussendoor. Logisch, dat je af en toe even kwijtraakt, hoe je je eigenlijk voelt. De bewust wording is ver te zoeken. Ineens vind je jezelf ’s nachts piekerend in bed. De slaap niet kunnen vatten, omdat je hoofd een wervelwind is van gedachten, gevolgd door een nog grotere storm aan emoties. “Ik wil slapen!” Er is niks frustrerender, dan niet kunnen slapen, als je doodmoe bent. En laten we eerlijk zijn, als moeder ben je chronisch moe.

De bewustwording van je gedachtestroom, is heel belangrijk. Want alleen als je bewust leeft, zal je de moeilijker perioden beter aan kunnen. Niet zozeer, omdat je ze intenser beleeft, maar meer omdat je iedere negatieve gedachte die opdoemt in je brein, zal herkennen, erkennen en kan laten gaan. Als je jezelf nu voorneemt, om tijdens elk dagdeel, jezelf een keer af te vragen: hoe voel ik me nu eigenlijk? Voel ik me aangenaam, onaangenaam of neutraal?

Laat de vraag even bezinken voor je antwoord geeft. Voel je aangenaam en blij? Geniet daar dan van. Grijp het gevoel met beide handen vast en laat het binnenkomen. Dit is van jou, dit pakt niemand je af, dit gelukkige moment. Voel je je neutraal? Ook prima, sta er bij stil. Kom je tot de conclusie dat je je eigenlijk niet zo fijn voelt en zelfs onaangenaam: laat dit dan binnenkomen. Erken het. Hoe het er is gekomen, doet er nu nog niet toe. Zoek een metafoor (bijvoorbeeld een ballon) en stop het negatieve gevoel hierin en laat de ballon dan in gedachten wegdrijven. Je zal merken, dat hoe meer je je richt op de bewustwording van je gedachten, hoe meer je de negatieve exemplaren op tijd kan ondervangen. Met op tijd bedoel ik: voordat ze een loopje met je nemen en je in hun ban hebben.

Mindfulness is niet zweverig, het is juist heel praktisch. Het heeft veel van mijn cliënten en mijzelf ook, heel veel geholpen om de maalstroom aan piekergedachten te stoppen. Lig jij ’s nachts ook vaak wakker? Voel je je onzeker over het moederschap en of je het allemaal wel aan kan? Meld je dan nu aan voor de groepsbijeenkomst: ”Mindfull Mama’!” via info@froufroubegeleiding.nl. We starten 12 oktober aanstaande! Samen werken we aan een groter gevoel van rust en welbevinden en spendeer je je nachten zoals het hoort: slapend.

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk