Moeders kunnen niet ziek zijn

January 11, 2017

Moeders kunnen niet ziek zijn

accepteren, baby's, coach, geen roze wolk, het moederschap, kinderen, lifecoach moeders, Postnatale depressie, Tips, winter, ziek

Als je moeder bent, is ziek zijn een no-go. Ziek, komt niet in je woordenboek voor. Want daar hebben we geen tijd voor. Of je nu een thuisblijfmoeder bent of een drukke baan hebt: in beide gevallen kan je niet lekker gaan uitzieken. De zorg voor je kindje(s) gaat altijd voor. Dus zet je dapper door als mama. Pijnstillers erin, vitaminetabletten erbij en gaan.
Maar wat als je nu echt geveld wordt door een van de heftige griepvirussen die nu heersen? Want die zijn er momenteel in overvloed. De gewone griep, de extreme verkoudheid, het Noro-virus, je ontkomt er haast niet aan. Hoe ga je hiermee om, als je niet lekker in je bed kunt kruipen en de boel de boel kan laten?

Ten eerste zou ik willen zeggen: roep alle hulptroepen in. Of het nu je moeder, je schoonmoeder, je zus of de buurvrouw is. Dat maakt niks uit. Vraag om hulp! Je hebt tijd nodig om uit te zieken, dat gaat niet als je full-time voor een kindje moet zorgen. Vraag of ze je kleintje(s) even mee wil(len) nemen en denk om jezelf. Geef jezelf de tijd om beter te worden.

Daarnaast zou ik adviseren, om je zo snel mogelijk ziek te melden op je werk. Allereerst, zodat je geen andere mensen aansteekt en tevens omdat je tijd nodig hebt om uit te rusten en van dat virus af moet zien te komen. Dat lukt niet als je vol gas op je werk zit, echt niet. Zit je nu as we speak ziek op je werk, als je dit leest? Meld je dan nu ziek! Ga naar huis!

Als je dan eindelijk ziek bent gemeld en je hebt opvang voor je kindje(s) geregeld, ga dan ook echt in bed liggen. Klap niet stiekem nog even je laptop open om werkmail te lezen. Ga niet nog even de wc poetsen, omdat je daar nu tijd voor hebt. Nee! Ga in bed liggen en ziek uit!

Eenmaal in bed aangekomen: ga dan ook slapen. Zet je telefoon op stil, zet een wekker voor wanneer je kindjes weer thuis komen en slaap tot je een ons weegt. Neem pijnstillers in en als dit moment pas ’s avonds is en je man is thuis: neem een slaappil als je niet kunt slapen. Van slaap gaat je weerstand omhoog. Die weerstand heb je nu keihard nodig om aan te sterken en de ziektekiemen te bestrijden.

Als laatste wil ik adviseren om het schuldgevoel te accepteren. Want vaak voelen moeders zich schuldig, als ze “lekker in bed liggen” terwijl hun kroost bij de opvang is. Je ligt namelijk helemaal niet “lekker in bed”. Je bent ziek en daarnaast hebben jouw kindjes hun fitte mama nodig. Dus als hun mama snel aansterkt en beter wordt, hebben zij hun aangesterkte mama des te sneller weer terug. “Van uitstel, komt afstel”, zei mijn oma altijd. Zo werkt het ook met uitzieken. Anders komt de man met de hamer en wordt je geheid neergehaald door een ander virus wat er de ronde doet. Wees lief voor jezelf, ook dit gaat weer voorbij.

Mocht je in bed liggen en ook ziek zijn: heel veel beterschap!

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk