Stoppen met moeten

July 26, 2017

Stoppen met moeten

bewustwording, geen roze wolk, grenzen stellen, het moederschap, lifecoach moeders, mama's, moeten, Postnatale depressie, voor jezelf opkomen

Misschien is het je al eens opgevallen. Je loopt op straat en ineens denk je: ik zou ik eigenlijk nog even de ramen moeten lappen voor de visite zo meteen komt. Of je buurvrouw komt binnen terwijl je een taart staat te bakken en zegt: “nou zo’n lekkere taart wil ik ook wel” en prompt sta je diezelfde avond nog een creatie voor je buurvrouw te bakken. Of je zit op je werk en ineens bekruipt je de gedachte: ik ben al een week niet wezen sporten, ik ben ook zo lui. Ik moet NODIG weer even langs de gym. Om vervolgens tot 22.00 uur ’s avonds nog met gewichten in de weer te zijn, terwijl je al een week niet fatsoenlijk geslapen hebt en eigenlijk vroeg naar bed wilde. Herkenbaar?

Wij vrouwen zijn er enorm goed in, om van alles te moeten. En daar mogen we wel eens mee stoppen, als je het mij vraagt. Want van wie moet je al die dingen, zogenaamd? Juist! Van jezelf! Dus hoeft het dus helemaal niet! The end.

Lucht op he? Het is niet nodig en het is ook nog eens heel onaardig van jezelf, om zoveel te eisen van jezelf. Natuurlijk is een hobby beoefenen, zoals sport, hartstikke goed en fijn. En natuurlijk is het gezellig om wat mee te nemen naar die vriendin die jarig is. Maar ze kan ook gewoon een taart bestellen bij de Hema. Je hoeft helemaal niks, je mag alles. Dus begin daar eens mee: wil ik dit eigenlijk wel doen? Of kan dit eigenlijk wel op dit moment? Heb ik hier eigenlijk wel energie voor en heb ik het er voor over?

Dit zijn de essentiële vragen die je jezelf moet stellen. Want, je kan je energie maar een keer besteden. Het is net als met geld, ook dat kan je maar een keer uitgeven! Dus wees mild voor jezelf en kies bewust waar je je energie in stopt. Stop je dit in de buitenwereld of in jezelf? Geef je je hart en ziel aan die ene vriendin die het misschien niet helemaal op waarde weet te schatten of geef je het aan je gezin?

Natuurlijk is dit moeilijk, stoppen met moeten. Maar het is zo ontzettend belangrijk. Want van al dat moeten krijg je een energie tekort, wat moeilijk aan te vullen is. Je krijgt er hoofdpijn van en een enorm onaangenaam gevoel. Dat “het is nooit helemaal af” gevoel. Of het “ik zou dit beter moeten kunnen” gevoel. Het is tijdrovend, energie slurpend en vooral: dood zonde! Want wie wil zich nu de hele tijd afvragen of je niet nog iets zou moeten doen? Helemaal niemand! Ga eens lekker op de bank zitten met een goed boek. Of zet Netflix aan en ga het zoveelste seizoen van je favoriete serie kijken, als je kindje(s) op bed liggen.

Je kan je energie maar een keer besteden, dus besteedt hem slim. Aan dingen waar je ook weer energie van krijgt. Is dat van shoppen met je vriendin(nen)? Doen! Of krijg je bakken met energie van een lekkere hardloopsessie? Ga ervoor! Zolang jij er maar bewust voor kiest, er geen competitiedrang bij komt kijken en er echt blij van wordt! Niks meer en niks minder.

Wil jij ook stoppen met al het “gemoet” en wil je meer tijd en energie voor jezelf? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl!

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk