Waarom spanning voelen niet het einde van de wereld is

April 4, 2018

Waarom spanning voelen niet het einde van de wereld is

emoties, gedachten, geen roze wolk, het moederschap, kinderen, lifecoach, mama's, mamacoach, moeders, negatieve emoties, Postnatale depressie, spanning, therapeut voor moeders zonder roze wolk, vicieuze cirkel

Soms kan je als moeder enorm veel spanning voelen. Bijvoorbeeld omdat je wil dat je kind graag doorslaapt. Of omdat je elke maand op de kleintjes moet letten, omdat je anders financieel niet rondkomt. Of omdat je partner bij je weg is gegaan en je er ineens alleen voor staat als moeder. Er zijn legio voorbeelden te bedenken, het resultaat is hetzelfde: je voelt je gespannen.

Het voelen van deze spanning, kan enorm beklemmend en beperkend werken. Het vreet energie en zorgt ervoor dat je slecht slaapt. Ik begrijp dit heel goed, vroeger had ik ook enorm veel last van al deze negatieve emoties. Het is geen kattenpis en je kan hier als moeder heel veel last van hebben. Het voelt na de bevalling vaak alsof niks meer is, zoals vroeger en alsof je nergens meer grip op hebt.

Het goede nieuws is: het is oké om af en toe spanning te voelen. Het is niet het einde van de wereld. Je kan er niks aan doen, je hebt hier niet om gevraagd. Dat neemt niet weg, dat je er soms gallisch van wordt. Het is gelukkig van voorbijgaande aard en duurt niet eeuwig. Ook die spanning, gaat gewoon weer voorbij. Ook al voelt het alsof je continue gespannen bent.

Gelukkig, klopt deze beleving niet. Want geen enkele emotie, duurt continue voort. Echt niet. Je emotie is eigenlijk als een golf. Deze golf kabbelt eerst voort, soms een langere tijd. Op een gegeven moment slaat de golf om, dan zit je binnen een schaal van 1 tot 10, op een 9 à10 in je emotie. In die kabbelfase, (dus fase 1-7), kan je nog van alles doen om te grijpen. Je kan de negatieve gedachte of emotie onderbreken en eruit stappen. Hierdoor verlicht je jezelf enorm. Zodra je het onderbreekt, zal je niet langer overspoeld worden door de spanning.

Die opluchting is meer dan welkom, als je continue in staat van spanning verkeert. Je verliest niet langer energie aan deze negatieve spanning, maar houdt energie over voor jezelf, je gezin, je sociale leven, etc. Nogmaals: spanning hoort erbij. Ieder persoon ervaart spanning en het mag er gewoon zijn. Maar neemt het je leven over en kan je er niet van slapen?. Dan is het tijd om actie te ondernemen en hulp te zoeken. Dus probeer het eens. Oefen met het doorbreken van deze vicieuze cirkel.

Lukt het je niet om van je spanning af te komen? Neem dan contact op met info@froufroubegeleiding.nl

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk