Angsten bij moeders

February 6, 2018

Als mama voel je soms angsten en dat is oké

acceptaie, Angsten, baby's, bewustwording, het moederschap, lifecoach voor moeders, Luie papa's, mindfulness, moeders, negatieve emoties, ontspanning, paniek, pospartum depressie, Postnatale depressie, therapeut voor moeders zonder roze wolk, verantwoordelijkheid, zelfvertrouwen

Als mama voel je soms angsten en dat is oké

Veel mama’s die ik zie in mijn praktijk, ervaren regelmatig angst. Omdat ze bang zijn dat hun kindje iets overkomt. Of dit nu is, door hun toedoen of die van een ander: de angst is echt en alomvattend aanwezig. Als je vaak leeft in angst, heb je een niet aflatend gevoel van gejaagdheid, je hebt regelmatig hartkloppingen en je slaapt slecht. Dit laatste verergert het probleem ook nog eens. Als je slecht slaapt (en dan heb ik het niet over drie nachten), vermindert onder andere je relativeringsvermogen. Dit vermogen heb je soms even hard nodig, als je in paniek bent. Omdat het je kan kalmeren en weer met beiden benen op de grond kan zetten. Als je niet of weinig slaapt, gaat dit relativeringsvermogen op de schop en heb je dus nog meer last van deze angstige gevoelens. Hierdoor ga je ook weer minder goed slapen, omdat je soms in paniek wakker schrikt ’s nachts. Voor je het weet, beland je in een vicieuze cirkel waar je moeilijk alleen uitkomt.

Vluchten, bevriezen of vechten

Vanuit de oertijd zijn we als mens geprogrammeerd om op drie manieren op angst te reageren: bevriezen, vechten of vluchten. Welke van de drie je ook (onbewust) kiest, je accepteert je angst niet. Je bevriest, vecht er tegen of rent ervoor weg. Beiden is heel begrijpelijk, want angst voelt onaangenaam. Het is nu eenmaal geen fijne emotie om te ervaren. Logisch, dat je brein er van weg wil gaan. Echter, op het moment dat je dit doet, negeer je eigenlijk het probleem en komt de angst uiteindelijk als een boemerang weer bij je terug. Soms heviger, dan dat de angst hiervoor was.

Wat is dan de oplossing?

De oplossing is, om ruimte te geven aan die angsten., hoe tegenstrijdig dit ook klinkt. Want, door deze angsten te gaan accepteren voor wat ze zijn (emoties van voorbijgaande aard), gaan ze sneller over en word je weer kalm. Probeer jezelf gerust te stellen en te zeggen:  het zijn “maar” gevoelens, het is tijdelijk, ook dit gaat weer voorbij, etc. Want geloof me, ook de negatieve emoties gaan gewoon weer voorbij. Niks is voor eeuwig, dus ook deze angstige gedachten niet. Je kan leren om ze te gaan accepteren, in plaats voor er steeds voor te vluchten of er tegen te vechten. Ik weet hoe moeilijk het is voor moeders, om hiermee om te gaan. Als ik mama’s laat kennismaken met mindfulness gaat er een wereld voor ze open. Want deze moeders worden niet alleen ze verlost van die verstikkende angst, ook kunnen ze er veel beter mee omgaan, als ze ooit weer een angstige of andere negatieve gedachte krijgen.

Ik kan je helpen

Het is dus oké, om soms angstig te zijn. Het is niet het einde van de wereld. Sterker nog: het is volkomen normaal! Je bent mama geworden, je hebt een enorme verantwoordelijkheid gekregen voor je kindje(s) en dat is niet niks. Je wordt er dagelijks mee geconfronteerd en je doet er alles aan om er altijd voor je kindje(s) te zijn en ze te beschermen. Dat maakt je dus een heel goede moeder! Laat je niet stigmatiseren, je bent geen rare moeder als je af en toe angsten ervaart. Iedere moeder heeft ze, maar niet elke mama praat erover. Doe dit wel! Begin er het liefst vandaag nog mee. Deel het met je partner, een goede vriendin, je zus., etc. En als je merkt dat je er met hen niet uitkomt, mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je helpen!  Samen gaan we werken aan je angsten, zodat ook jij weer kan ontspannen en s ’nachts lekker kan slapen.

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk