Open eerlijk moederschap, geen roze wolk

February 11, 2025

Het is zo belangrijk dat jij als mama ook even tijd voor jezelf kan hebben

acceptaie, acceptatie, afwezige partner, baby, bewustwording, boek, de dingen die niemand je vertelt, dieet, ergernissen, frustratie, geboorte, geen roze wolk, gewichtstoename, hoofd uitzetten, incontinentie, interview, kraamzorg, kwetsbaarheid, lifecoach, mama, moeders, moederschap, naming and shaming, Onbegrip, ongevraagde adviezen, ontmoedigend, ouders, paniek, postnatale depressie bij vaders, Rouwverwerking, roze wolk momenten, spanning, stress, teleurstelling, therapeut, toen kreeg ik weer lucht, verantwoordelijkheid, verantwoorden, vermoeiend, vicieuze cirkel, zelfliefde, zelfvertrouwen

Waarom je je als mama niet onmisbaar moet maken

Veel nieuwbakken moeders vinden het lastig om na de bevalling de controle los te laten. Ze vinden dit vaak enorm spannend en trekken hierdoor dingen sneller naar zichzelf toe. Terwijl, hun partner dit soort dingen ook enorm goed kan. Eigenlijk, maak je jezelf als mama op deze manier onmisbaar en dat is eigenlijk het laatste wat je moet doen. Waarom? Dat lees je in deze blog.

Het is schijnveiligheid

Op het moment dat je perfectionistisch van aard bent, ben je vaker geneigd om de de touwtjes zelf in handen te willen houden. Dat voelt goed en soms zelfs als veiligheid. Dat gevoel van controle zorgt voor dit veilige gevoel. Maar, eigenlijk is dit schijnveiligheid. Want stel, je googelt alles, omdat dit je controlebehoefte bevredigd, dan geeft dit heel even een gevoel van veiligheid. Maar, dan gebeurt er een half uur later weer iets anders wat je ook wil googlen of voor je gevoel moet controleren en zo begint het hele proces van onrust-googlen-(schijn)veiligheid weer opnieuw. Kortom: het levert je vrij weinig op en zorgt vooral voor onbewuste onrust en het energiek leeglopen. Terwijl je die energie nou juist zo hard nodig hebt voor jezelf en je gezin.

Behandel je partner als gelijkwaardig

Daarnaast, is het heel belangrijk dat je je partner als gelijkwaardig ziet en behandelt. Hij of zij verdient dit en het is ook enorm nodig. Doe je dit niet, dan geef je je partner het gevoel van: ze vindt dat ik dit niet goed genoeg kan. Of nog erger: je maakt hem zo onzeker dat hij geen initiatief meer durft te nemen en het opgeeft. Waardoor jij vanaf dat moment, alles zelf en alleen doet. Dat lijkt in dat moment zelf wellicht event fijn, omdat je weer de controle hebt over de situatie. Maar, op de lange terwijl zorgt dit ervoor dat er een enorm scheve balans tussen jullie twee ontstaat. Waarin jij de default parent bent geworden, vaak overvraagd en overprikkeld bent. enz. En soms zelfs boos bent op je partner omdat je “het allemaal alleen moet doen.” Wat dus niet waar is, want je partner wil wel degelijk meehelpen, maar je laat het (onbewust) niet toe, lieve mama.

Me time als mama is essentieel

Waarom het ook belangrijk is om je niet onmisbaar te maken is, stel je geeft full-time borstvoeding. Dan kan je partner ‘s nachts vrij weinig doen om bij te springen. Terwijl als je ook af en toe een flesje geeft (dan wel met BV of kunstvoeding), je partner er ‘s nachts ook een keer uit kan gaan en jij lekker door kan slapen. Hierdoor krijg jij je wel verdiende nachtrust en kunnen jullie de nachten in shifts verdelen: win win! Dit scheelt later overigens ook weer in het fenomeen “fles weigeraar.” Hier leg ik meer over uit in mijn boek “Toen kreeg ik weer lucht.” Ook is het belangrijk dat je af en toe weg kan gaan als moeder. Zodat je je much needed me time kan hebben. Als je partner vanaf het begin gewend is om de zorg 50/50 te verdelen en hij dus alle zorg gerelateerde taken op zich heeft genomen, weet hij ook precies wat hij moet doen als je weg bent. Niks zo vervelend, als je als mama een dag of wellicht nachtje weg wil met vriendinnen en voor je gevoel het hele schema van je kindje(s) uit moet leggen, uitschrijven (ja er hangen schema’s op de koelkast). Of dat je als je eenmaal weg bent, je constant gebeld wordt: “waar ligt dit, hoe moet dat, wanneer moet hij of zij een flesje, etc?” Dan kom je als moeder nog steeds niet tot rust omdat er wederom een beroep op je wordt gedaan.

Communicatie in jullie relatie is key!

Kortom: het is voor zowel jou als je partner heel belangrijk om het vanaf het begin samen te doen. En ja, dit kan soms heel lastig zijn, bijvoorbeeld als je partner veel weg is voor zijn of haar werk, als jullie niet op een roze wolk zitten en er veel stress is, etc. Toch wil ik je op het hart drukken: blijf zoeken naar die verdeling en vindt hierin jullie eigen balans. Niemand anders kan dit voor jou bepalen. Probeer samen te praten over hoe het gaat nu jullie ouders zijn, wat je goed vindt gaan en wat beter kan. Communicatie is de sleutel in elke relatie. En: verlies elkaar niet uit het oog. Jullie waren ooit een stel zonder kids. Blijf ook terug gaan naar die momenten van jullie twee samen, zonder jullie kindje(s). Organiseer af en toe een datenight of wellicht ene nachtje weg samen, zodat jullie ook quality time samen hebben. Dat is zo belangrijk!

Wil je hulp om de controle los te laten?

Lees je bovenstaande en denk je; het lukt me maar niet om de controle los te laten? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik was vroeger net als jou. Kortom: ik begrijp  je helemaal en weet dan ook als geen ander wat ik moet doen om je hiermee te helpen.

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk