Spannningen in het moederschap

December 28, 2018

Waarom spanning laten gaan een must is

baby's, coach, geen roze wolk, het moederschap, lifecoach moeders, mama's, moeders, onzekerheid, Postnatale depressie, zelfvertrouwen

Waarom spanning laten gaan een must is voor moeders

Je kent het gevoel wel, stramme schouders, soms het gevoel alsof er een band om je hoofd zit gespannen. Of je hebt vage rugklachten, waarvan je niet weet hoe je eraan komt. Herkenbaar? Dit is opgebouwde spanning die zich ergens in je lijf manifesteert. Eigenlijk is dit een schreeuw om aandacht vanuit je lichaam. Omdat je te ver bent gegaan en de spanningen zich teveel hebben opgebouwd. Zowel in je hoofd als in je lijf.

Het mentale proces wat hier aan vooraf is gegaan, heb je waarschijnlijk niet eens opgemerkt. Je bent zo druk met je dagelijkse to do list, dat je chronisch in de doe-modus zit. Gas op die lollie en doorgaan. Soms lijken de dagen net als de film “Ground Hog Day”, ze lijken allemaal op elkaar en gaan soms, voor je gevoel,  naadloos in elkaar over. Herkenbaar?

Je leeft eigenlijk in de overlevingsstand en dit moet stoppen. Je hebt zoveel spanning in je hoofd en lijf, dat je als een te strak gespannen snaar, bijna op knappen staat. Deze spanning is niet goed voor je. Dit klinkt als een enorme open deur. Toch zijn er moeders die maanden, soms jaren blijven doorlopen met dit probleem. Deze moeders merken de spanningen wel vaag op, maar doen er vervolgens niks mee en leiden hun leven alsof ze geen keuze hebben. Maar die keuze heb je wel! Het is eigenlijk heel simpel: kies voor jezelf. Zet jezelf op de eerste plek, in plaats van je werk, je overvolle sociale agenda. Focus op wat goed voelt voor jou en je gezin en volg dit gevoel. Tot het bittere einde, zou ik eigenlijk willen zeggen. Want niemand wil zich zo gespannen voelen, toch?

Spanning loslaten klinkt vaak heel abstract. Want hoe doe je dit nou, die spanning loslaten? Het begint met meer mindfull leven. Dus meer in het hier en nu zijn, in plaats van waar je eigenlijk zou willen zijn. Ten tweede is het belangrijk dat je stopt met vergelijken. Het gras aan de overkant is altijd groener. Dus kijk naar wat er wel allemaal goed gaat in jouw leven en sta hier uitgebreid bij stil. Vergroot dit uit, zoveel je kan! Daarnaast is het van uiterst belang dat je ontspanningsmomenten gaat creëren voor jezelf. Ik weet dat veel moeders hier vaak moeite mee hebben. Ze voelen zich schuldig als ze hun kindje(s) wegbrengen naar de opvang, hun ouders of naar een vriendin om iets voor zichzelf te doen. Maar dat is nou juist zo had nodig! Want als jij geen moment kan vinden om even op te laden? Hoe wil je die spanning dan kwijt zien te raken?

Dus adviseer ik moeders in mijn praktijk steevast: plan een dag(deel) in de week waarin je iets gaat doen waar jij blij van wordt. Dit kan een saunabezoek zijn of een middag shoppen. Even lekker sporten en daarna lunchen met een vriendin. The sky is the limit: als jij er maar blij van wordt. Je bent geen slechte mama als je een keer wat voor jezelf wil doen! Sterker nog: het is bittere noodzaak! Dus plan deze leuke dag en ga er ontzettend van genieten. Daarnaast wil ik je adviseren, elke dag zo mindfull mogelijk door te brengen. Focus on the now! Je zal zien, dat je veel minder last hebt van al die spanningen, dan hiervoor.

Mocht het je ondanks al deze tips niet lukken om van dat gespannen gevoel af te komen: mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl . Ik ga je hiermee helpen en zorgen dat je meer ontspannen en meer zelfverzekerd in het moederschap staat!

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk