Hoe ga je om met teleurstelling?

March 28, 2018

Hoe ga je om met teleurstelling?

acceptatie, accepteren, baby, bewustwording, coach, emoties, gedachten, geen roze wolk, het moederschap, kinderen, lifecoach voor moeders, mama, moeders, na de bevalling, ontmoedigend, Postnatale depressie, teleurstelling

Soms kom je als moeder voor een teleurstelling te staan in je leven. Het kan iets kleins zijn, zoals een geannuleerde playdate waardoor je niet even rustig boodschappen kan doen. Maar soms, overkomt je als moeder een teleurstelling, waar je niet zo snel overheen kan stappen. Bijvoorbeeld, als je iemand in vertrouwen neemt over je soms negatieve gedachten over het moederschap en deze persoon reageert niet zo empathisch op je verhaal, als je gehoopt had. Of als je zwanger bent en je niet zo happy en onbezorgd in je zwangerschap staat, als je van te voren had gedacht. Of als je na de bevalling niet op een roze wolk zit en je niet kan genieten van je kindje, het moederschap en alles daaromheen. Dit kan heel pijnlijk zijn en vaak ook heftig voelen. Hoe ga je om met dit soort teleurstellingen in je leven?

Allereerst is het belangrijk dat je zelf erkent en herkent dat je deze teleurstelling voelt. Dat is vaak de eerste en tevens belangrijkste stap. Op het moment dat je inzicht krijgt in je eigen gedachten en bijbehorende emoties, ben je al een eind op weg. Daarmee is het probleem nog niet opgelost, maar dat hoeft ook niet meteen. Soms blijft het probleem bestaan en is het daarna een kwestie van tijd voor je dit verwerkt hebt.

Daarnaast is het voor jezelf heel fijn, als je kan accepteren, dat je teleurstelling voelt. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je (nog ongeboren) kindje. Als je bijvoorbeeld zwanger bent en je steeds stress hebt over dezelfde dingen, krijg je dus herhaaldelijk stress te verduren. Dit merkt je kindje ook in je buik. Als je al bevallen bent, merkt je kindje het ook als mama met een last op haar schouders rondloopt. Dus probeer te accepteren dat je baalt. Dat je dingen graag anders had gezien en dat je hier niet blij mee bent. Dit klinkt misschien makkelijker dan het is, maar dit is een heel belangrijke stap.

Leg het vervolgens uit aan je directe omgeving. Als je zelf eenmaal geaccepteerd hebt dat je je even niet zo happy voelt, is het belangrijk dat je het gaat delen met je inner circle. Aan je partner dus en aan een paar goede vriendinnen,. Maar ook aan je zus, een fijne collega, de buurvrouw, etc. Daarnaast is het ook belangrijk dat je je gedachten en emoties uitlegt aan je kindjes. Want hoe klein ze ook zijn, ze voelen jouw spanning en verdriet. Dus leg ze op eenvoudige, liefdevolle manier uit, dat mama even verdrietig en teleurgesteld is. En dat dit niks met hen te maken heeft en dat je onvoorwaardelijk van ze houdt. Dit werkt vaak heel geruststellend voor kleintjes en haalt een hoop spanning uit de lucht.

Tenslotte, is het heel belangrijk dat je je realiseert, dat teleurstelling bij het leven hoort. Geen enkele situatie of persoon is perfect en er zullen regelmatig situaties voorkomen waarin je teleurstelling te verwerken krijgt in je leven. Het gaat erom, dat je je weerbaar maakt voor dit soort situaties. Het leven gaat nu eenmaal niet altijd over rozen. Dus is het belangrijk dat jij hier goed mee om leert gaan. Wees lief voor jezelf en gun jezelf hier de tijd voor. Dit heb je niet binnen een paar weken onder de knie. Gun jezelf de tijd om hier goed mee om te leren gaan.

Merk je, dat je moeilijk om kan gaan met teleurstellingen en dat ze je vaak van slag brengen? Wil je weer zelfverzekerd in het leven staan en leren om gaan met teleurstellingen? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl!

 

 

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk